bezár
 

art&design

2008. 12. 14.
Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben címmel jelenik meg az EDGE Communications műgyűjtőket bemutató ingyenes sorozatának legújabb darabja, amely 14 olyan külföldi gyűjtőt vonultat fel, akinek kollekciójában magyar alkotások is fellelhetők.

prae.hu

 A kiadványt megjelentető cég tájékoztatása szerint a neves gyűjtőkről szóló, portréfotókkal és reprodukciókkal gazdagon illusztrált cikkekből kiderül, milyen indíttatásból döntenek a külföldi művészetbarátok magyar művészek munkáinak megvásárlása mellett, és hova helyezik a magyar képzőművészetet a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci közegben.
    
Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete gyűjteményében például Aba-Novák Vilmos, Nemes-Lampérth József és Vaszary János egy-egy remekműve is megtalálható, a volt nagykövet ugyanis azt vallja, "igazán csak a művészetén és kultúráján keresztül érthető meg egy ország".
    
A kiadványban szerepel Arturo Schwarz író-művészettörténész is, aki a dadaizmusról és szürrealizmusról szóló művészettörténeti alapműveket jegyez, Kirk Brown, aki az 1956-os forradalom emlékére az Egyesült Államokban nagy jelentőségű kiállítást rendezett, valamint Roland Riz olasz szenátor és jogászprofesszor is.
    
A gazdasági és design lapok mellékleteként, illetve galériák által terjesztett füzet érdekessége, hogy a válogatásban szereplő külföldi gyűjtők véleményt mondanak arról is: milyen jelentősége van és milyen lehetne a magyar művészetnek a nemzetközi színtéren. Kirk Brown szerint például "optimisták lehetünk a magyar művészetet illetően, hiszen a tisztulási folyamat elindult a műkereskedelemben, és magyar műveket gyűjtenek ma már a világ számos pontján". 
    
A kommunikációs cég sorozatában a Kortárs magángyűjtők, a Vállalati gyűjtemények és a Kortárs magángyűjtők 2008 című kiadványokat követő Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben című füzet borítóján az ismert kortárs művész, Bernát András festményének egy részlete látható. A kiadványt készítői a magyar művészet külföldi népszerűsítésében meghatározó szerepet vállalt, nemrégiben elhunyt szakemberek, Néray Katalin, a Ludwig Múzeum volt igazgatója és Rozsics István műkereskedő emlékének ajánlják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés