bezár
 

zene

2014. 09. 19.
A Gewandhaus-zenekar Brahms-CD-je nyert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az olasz karmester, Riccardo Chailly által vezényelt lipcsei Gewandhaus-zenekar Brahms négy szimfóniáját és más műveit - többek között az 1., 3. és 10. magyar táncot - tartalmazó lemeze (Decca) nyerte az év legjobb felvételéért járó Gramophone-díjat - adták közre a rangos brit komolyzenei szakfolyóirat honlapján.

A hagyományos, 1977 óta minden évben odaítélt Gramophone-díjak az elmúlt 12 hónap komolyzenei "lemeztermésének" legjobbjait, valamint a kiemelkedő egyéni teljesítményeket ismeri el számos kategóriában. A díjakat szerda este adták át Londonban.
    

prae.hu

Kamarazene kategóriában az elmúlt évad legjobb felvételének a Danjulo Ishizaka csellóművésszel kiegészült cseh Pavel Haas Quartet Schubert-lemezét ítélték, amelyen felcsendül a komponista C-dúr vonósötöse is. Kóruszenében a John Butt által vezetett Dunedin Consort lemezét választották legjobbnak, melyen az edinburgh-i székhelyű együttes Mozart Requiemjét adja elő, rekonstruálva az 1791-es ősbemutató hangzását.
    

Jean-Efflam Bavouzet francia zongoraművész Prokofjev összes zongoraversenyét játszotta lemezre a Gianandrea Noseda által vezényelt BBC Filharmonikusokkal - a zsűri ezt a felvételt díjazta a versenyművek mezőnyében. A kortárs zene körében George Benjamin brit zeneszerző (1960-) Written on Skin (Bőrre írva) című operáját ítélték a legjobbnak a londoni Királyi Operaház előadásában; a zenekart maga a szerző dirigálja.
    

Az operafelvételeket külön kategóriában is értékelték, itt Ravel két egyfelvonásosát - a L'Heure Espagnole (Spanyolóra) és a L’Enfant et les Sortileges (A gyermek és a varázslat) címűt - találták legjobbnak a Glyndebourne Kórus és az Ono Kazusi által vezényelt Londoni Filharmonikusok előadásában.
    

Szólóének kategóriában Jonas Kaufmann Téli utazás-albumát díjazták; a német tenor Schubert dalciklusát Helmut Deutsch zongorakíséretével énekelte lemezre. Kaufmann október 7-én fellép a Művészetek Palotájában, ahol Schumann-, Wagner- és Liszt-dalokból válogat, ugyancsak Helmut Deutsch zongorajátéka mellett.
    

Az év művészének a neves görög hegedűst, Leonidasz Kavakoszt választották, míg Az év fiatal művésze díjat idén egy együttes, a 2007-ben alapított dán Nightingale String Quartet vehette át. A Gramophone életműdíjat is odaítél, mellyel ezúttal James Galway északír fuvolaművésznek (1939-), a Berlini Filharmonikusok egykori szólófuvolistájának munkásságát ismerték el. Az év lemezkiadója a mindössze 14 évvel ezelőtt alapított, edinburgh-i székhelyű Delphian Records lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés