bezár
 

zene

2014. 09. 18.
Cseh Tamás Program: két új pályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hamarosan közzéteszi a magyar könnyűzene támogatására meghirdetett Cseh Tamás Program két új pályázatát, amelyek közül az egyik a vidéki klubokat, a másik az előzenekarok fellépéseit támogatja.

"Szeretnénk, hogy a minőségi kultúrával való találkozás lehetősége egyre szélesebb körök számára legyen biztosított. A Cseh Tamás Programmal a fiatal korosztályt saját kortársain keresztül tudjuk elérni és megszólítani" - hangsúlyozta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
    

prae.hu

Az államtitkár kitért arra, hogy a pályakezdő zenekarok, előadók első hangfelvételeinek elkészítését 60 millió forintos keretből támogatják a Cseh Tamás első alprogramja keretében. Hoppál Péter megjegyezte: az államnak feladata van abban, hogy az új tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. Úgy vélte, akár külföldi megjelenésre is remény van a minőségi felvételekkel és kommunikációval.
    

Doncsev András, az NKA alelnöke elmondta, hogy a pályakezdő előadók és zenekarok támogatására már kiírt pályázat beadási határideje hétfőn éjfélkor jár le. A Cseh Tamás Program első pályázatával öt dal, 300 CD, egy videoklip elkészítését és a kommunikációt segítik, emellett mentort biztosítanak 25-30 előadónak összesen 60 millió forintos kerettel, egyenként 2-2 milliós összeggel. Olyan zenekarok, előadók pályázhatnak online az NKA honlapján, amelyek és akik a pályázat egy hónappal ezelőtti megjelenése előtt egy évvel már működtek és legalább két nyilvános fellépésük volt.
    

Az NKA honlapján hamarosan megjelenik a Cseh Tamás Program két másik alprogramjára vonatkozó pályázat is. Doncsev András elmondta: a program második pályázata a vidéki klubokat fogja támogatni, célja, hogy a fővároson kívüli könnyűzenei életet segítsék fellendülni. Ez a kiírás szintén 60 millió forint keretösszegű.
    

"A sikeresen pályázó klub legalább nyolc különböző együttes koncertjét köteles megrendezni élőben, belépőkkel" - hangsúlyozta Doncsev András.
    

A Cseh Tamás harmadik alprogramjához kapcsolódó pályázat az előzenekarok fellépéseit segíti. A 80 milliós keretösszegre a főzenekarok pályázhatnak, amelyek akár két előzenekart is felléptethetnek, ha húsz perc játékidőt biztosítanak számukra.
    

Az MTI kérdésére válaszolva Doncsev András azt mondta: az első kiírás esetében pályázható kétmillió forintos összeg csak az alapokat jelenti az első hangfelvételek, videó elkészítéséhez. "Ehhez természetesen hozzá lehet tenni saját forrásokat" - jegyezte meg.
    

Doncsev András kifejtette: a kezdő zenekarok pályázatait elbíráló szakmai zsűri az NKA Zenei Kollégium tagjaiból áll össze, ők döntik el, hogy a produkció kellően színvonalas-e. Hozzátette: a mentorok olyan zenészek közül kerülnek ki, akik a szakma legjobbjai és van gyakorlatuk abban, miként lehet piacra juttatni az adott előadót.
    

A Cseh Tamás Program elindulását május 12-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke jelentette be. Az új, magyar könnyűzenei program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A projekt hét alprogramból áll, a lebonyolításhoz rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka: 2014-ben 500 millió forint, a következő két évben 100-100 millió forint biztosított a program sikeres folytatásához.
    

A sajtótájékoztatón Doncsev András újságírói kérdésre azt mondta: NKA-alelnöki funkciója nem összeférhetetlen azzal, hogy szeptember 15-i hatállyal megbízták a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kulturális Főszerkesztőségének vezetésével. "A törvényesség alapján járunk el, miniszter úr biztosított a bizalmáról, és amíg ezt élvezem, addig az NKA alelnöki munkát folytatom" - fogalmazott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés