bezár
 

film

2008. 12. 12.
Heath Ledger posztumusz Arany Glóbusz jelölése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Posztumusz Arany Glóbusz-jelölést kapott a januárban elhunyt Heath Ledger az utolsó Batman-film, A sötét lovag Joker szerepéért.

prae.hu

A 28 évesen gyógyszer-túladagolásban meghalt színészt a legjobb férfi mellékszerepre jelölte csütörtökön a hollywoodi külföldi újságírók szövetsége (HFPA). Az Oscar előszobájának tekintett Arany Glóbusz várományosainak mezőnyében olyan sztárok vannak, mint Brad Pitt, Meryl Streep, Tom Cruise vagy Angelina Jolie.
    
Ledger vetélytársai igazi hollywoodi nagyágyúk lesznek: Tom Cruise és Robert Downey jr a Trópusi viharból, Ralph Fiennes A hercegnőből, és Philip Seymour Hoffman a Kételyből. 
    
Három filmet is öt-öt kategóriában jelöltek a szakírók: a Benjamin Button különös élete, a Frost/Nixon és a Kétely nagy vetélkedése várható. 
    
A Benjamin Button, egy férfi megfiatalodásának fantasztikus meséje a legjobb drámai film kategóriának esélyese a Frost/Nixonnal, A felolvasóval, A szabadság útjaival és a Slumdog Millionaire-rel. A Benjamin Button főszerepéért Brad Pitt elnyerheti a legjobb férfi alakítás díját, ha sikerül legyőznie rendkívül erős vetélytársait: Leonardo Di Capriót (A szabadság útjai), a meleg aktivistát megszemélyesítő Sean Pennt (Harvey Milk), az öregedő sportolót játszó Mickey Rourke-ot (The Wrestler) és Frank Langellát, aki Richard Nixon egykori amerikai elnököt játssza a Frost/Nixonban. 
    
Pitt akár családi ünnepre is készülhet, mivel a legjobb női alakítás díjára jelölték párját, Angelina Jolie-t Clint Eastwood Elcserélt életek című filmjében nyújtott alakításáért. A 2000-ben Oscar-díjjal kitüntetett Jolie riválisai a kategóriában: Anne Hathaway (Rachel esküvője), Meryl Streep (Kétely), Kristin Scott-Thomas (Il y a longtemps que je t,aime) és Kate Winslet (A szabadság útjai). Streep és Winslet más kategóriákban is kapott egy-egy jelölést: előbbi a legjobb vígjáték vagy musical-színésznőként a Mamma Miáért, utóbbi a legjobb női mellékszereplő kategóriában (A felolvasó). 
    
Kemény a konkurencia a legjobb rendezők között is: az Oscar-díjas Ron Howard (Frost/Nixon) és Sam Mendes (A szabadság útjai) mellett David Fincher (Benjamin Button) és két brit, Stephen Daldry (A felolvasó) és Danny Boyle (Slumdog Millionaire) vetélkedik. 
    
Az Oscarral ellentétben itt külön kategóriában küzdenek a legjobb vígjátékok és musicalek rendezői, ez utóbbiak között a legnagyobb párharc a Coen-fivérek (Égető bizonyíték) és Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona) között várható. Woody Allen filmjének három szereplője, Penélope Cruz, Javier Bardem és Rebecca Hall egyaránt Arany Glóbusz-várományos. 
    
A legjobb külföldi film kategóriában a francia Il y a longtemps que je t,aime (Régóta szeretlek) mellett a német Baader-Meinhof komplexum, a svéd Everlasting Moments, az olasz Gomorra és az Izraelt képviselő Libanoni keringő vetélkedik az Arany Glóbuszért. Különlegesség, hogy Clint Eastwoodot ezúttal zeneszerzői minőségében terjesztették fel a díjra az Elcserélt életekért.
    
A 66. Arany Glóbusz díjkiosztó gálát január 11-én rendezik Beverly Hillsben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés