bezár
 

irodalom

2014. 09. 11.
Újabb magyar intézetek nyílhatnak jövőre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három új magyar intézet létrehozásáról hozott elvi döntést a kormány - tájékoztatta Balatoni Monika kulturális diplomáciáért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t.

A bővítés Bakut, Kolozsvárt és Ljubljanát érinti, a megnyitással és fenntartással járó feladatokat és költségeket a 2015-ös központi költségvetés tervezésénél figyelembe veszik - ismertette az államtitkár.
    

prae.hu

Balatoni Monika elmondta, hogy az új helyszínek jól illeszkednek a keleti nyitás politikájába, valamint a közép- és délkelet európai regionális szerepvállalás erősítésébe, s a nemrég megnyílt pekingi, belgrádi, zágrábi és isztambuli intézetek után jól mutatják a kulturális diplomácia elkötelezettségét.
    

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a Balassi intézeti rendszer fenntarthatósága és hatékonyságának növelése érdekében komoly szerkezeti és szervezeti átalakításokra készülnek. Szavai szerint fontos látni, hogy a fogadó ország "mire rezonál", mire befogadó a magyar kultúrából. Van, ahol az innováció, a tudomány, a technológiai fejlesztés, a startupok lesznek a legfőbb hívószavak a fogadó ország részéről, és lesz, ahol a klasszikus kultúrdiplomáciai, művészeti elemek, képzőművészet, formatervezés, animáció, színház, komolyzenei kultúra - sorolta Balatoni Monika.
    

Fontosnak nevezte azt, hogy Magyarország mit kíván magáról sugallni ezekben az országokban. Hozzátette: minden területen egyetértés van abban, hogy nemcsak a múltban van számos érték, hanem a jelenben is, és a fiatal magyar tehetségek megállják a helyüket mind a művészet, mind a tudomány területén a világ bármely "piacán".
    

Az intézményeknek a nagykövetséggel együttműködésben fórumokat kell teremteniük az adott országban lévő lehetőségek kiaknázásában, és Magyarország nemzeti és külgazdasági érdekeit kell képviselniük - fogalmazta meg várakozásait az államtitkár.
    

Jelenleg 21 országban 23 magyar intézet működik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés