bezár
 

irodalom

2014. 09. 09.
Hárman jutottak a Man Booker-díj finisébe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két amerikai, egy ausztrál és három brit szerző került fel a Man Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára. A tekintélyes brit irodalmi díjat idén először ítélhetik oda a brit Nemzetközösségen kívül élő, angolul alkotó írónak.

Az idei jelöltek között szerepel J című futurisztikus művével a brit Howard Jacobson, aki 2010-ben A Finkler-kérdés című regényéért egyszer már megkapta a díjat. A további esélyesek: az amerikai Joshua Ferris (The Rise Again at a Decent Hour) és Kareen Joy Fowler (We Are All Completely Beside Ourselves), az ausztrál Richard Flanagan (The Narrow Road to the Deep North), valamint a brit Neel Mukherjee (The Lives of Others) és Ali Smith (How to Be Both) - ismertette kedden a BBC News.
    

prae.hu

A Booker-díjra jelölhetők körét tavaly szélesítették ki, korábban csakis olyan írók kaphatták az elismerést, akik Nagy-Britannia, Írország vagy az egykori gyarmatokat tömörítő brit Nemzetközösség állampolgárai voltak. Az idei az első év, amikor a megkötés pusztán annyi, hogy angolul kell íródnia a műnek és meg kell jelennie Nagy-Britanniában.
    

A díjat 1969-ben alapította a Booker élelmiszeripari vállalat, 2002 óta azonban a hivatalos elnevezése Man Booker-díj, mivel a kitüntetéssel járó 50 ezer fontot (20 millió forintot) a Man Group tőkecsoport adományozza. A díjra méltók személyéről kritikusokból, írókból és akadémikusokból álló bizottság dönt. A korábbi díjazottak között van Salman Rushdie, V.S. Naipaul, Margaret Atwood, Ian McEwan és Hilary Mantel is.
    

A nyertes nevét október 14-én jelentik be Londonban ünnepélyes keretek között.
    

Tavaly az eddigi legfiatalabb díjazottként Eleanor Catton 28 éves új-zélandi író vehette át The Luminaries című regényéért a legrangosabb brit irodalmi elismerésként számon tartott Man Booker-díjat.
   

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés