bezár
 

film

2014. 09. 09.
Az Év legjobb filmje először Miskolcon
11. Jameson CineFest Nemzetközi Miskolci Filmfesztivál, 2014. szeptember 12-21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Év legjobb filmje először Miskolcon A  Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az Év legjobb filmjének ítélte Richard Linklater Sráckor, azaz Boyhood című filmjét, amelyet a nézők a hazai bemutató előtt, szeptember 14-én,  a  Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatnak először. 

A FIPRESCI Grand Prix 2014 – Best Film of the Year kategóriában a szövetség 553 tagja választja ki a legjobbat azok közül az alkotások közül, amelyek bemutatója 2013. július 1. után volt. A Sráckor a szavazatok alapján magasan győzött a többi döntős film között, amelyek  Pawel Pawlikowski Ida című filmje, A Grand Hotel Budapest Wes Anderson rendezésében, valamint Nuri Bilge Ceylan Kis uykusu (Winter Sleep) című alkotása voltak. Richard Linklater először kapta meg az 1999-ben alapított díjat, amelyet eddig olyan rendezőknek ítéltek oda, mint többek között Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard vagy Nuri Bilge Ceylan. Az Ellar Coltrane, Ethan Hawke és Patricia Arquette főszereplésével készült film eddig két jelölést és nyolc díjat kapott, köztük hármat a Berlini Filmfesztiválon, egyet pedig Seattle-ben. A történet főszereplője Mason, aki nem csak az idegesítő lánytestvérével, de elvált szüleivel is kénytelen megküzdeni. A papája fura, egyedülálló mamája pedig – amellett, hogy igyekszik végre befejezni a tanulmányait – folyton rossz pasiba szeret bele. Ennek a kaotikus érzelmi világnak a közepén csücsül Mason, akinek a csípős megjegyzései az évek múlásával egyre ütősebbek lesznek.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés