bezár
 

zene

2014. 09. 09.
2 magyar a Nemzetközi Gordonkaverseny középdöntőjében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két fiatal magyar csellóművész, Kokas Dóra és Szabó Ildikó jutott a budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny 15 fős középdöntőjébe - tájékoztatták az MTI-t a verseny szervezői hétfőn késő este.

Liszkay Mária versenytitkár közlése szerint a magyar versenyzők mellett négy dél-koreai csellista, Kim Bumjun, Lee Gil Jae, Lim Hee-Young és Mun Taeguk, két francia induló, Clara Pouvreau és Caroline Sypniewski, valamint az Egyesült Államokból Sophia Bacelar, Spanyolországból Beatriz Blanco, Olaszországból Francesco Malerba, Lengyelországból Tomasz Daroch, Oroszországból Rustem Khamidullin, Kolumbiából Santiago Canón-Valencia, Japánból pedig Ito Yu jutott be a rangos megmérettetés keddi és szerdai középdöntőbe.
    

prae.hu

A világ 38 országából 157 fiatal csellóművész jelentkezett a Filharmónia Magyarország által szeptember 4. és 13. között megrendezett nemzetközi versenyre, közülük végül 94-en jelentek meg az első fordulón. A jelentkezők között 18 magyar versenyző volt, emellett nagyon sokan érkeztek Dél-Koreából, Japánból és Franciaországból, de vártak fiatalokat Venezuelából, Üzbegisztánból és Litvániából is.
    

Az elő- és középdöntőkre a Zeneakadémia Solti-termében, míg a döntőre és a gálakoncertre a nagyteremben kerül sor. A csellistáknak az első fordulóban szólóban, a másodikban zongorakísérettel, a döntőben pedig zenekari kísérettel kell eljátszaniuk a kiírásban meghirdetett kötelező, illetve választható műveket.
    

A kötelező darabok között vannak Bach-, Ligeti-, Popper- és Kodály-kompozíciók, Brahms, Beethoven, Sosztakovics, Chopin vagy Debussy cselló-zongora szonátái, a döntőben pedig Dvorák, Schumann, Haydn D-dúr, Sosztakovics I. csellóversenye, valamint Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című darabja szerepel a választható művek listáján. Valamennyi forduló nyilvános.
    

A nagy múltú Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában utoljára 10 éve került sor a csellóra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés