bezár
 

film

2008. 12. 12.
Új film Szenes Hanna életéről a washingtoni zsidó filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar születésű Szenes Hanna (1921-1944) zsidó nemzeti hős életéről mutattak be új dokumentumfilmet a washingtoni zsidó filmfesztiválon szerdán.

prae.hu

Az "Áldott a gyufa: Szenes Hanna élete és halála" című alkotást, Roberta Grossman filmjét - amelynek reklámozásában a magyar nagykövetség is segített - a 19. zsidó filmfesztiválon, a DCJCC zsidó közösségi központban mutatták be.

Szenes Hanna, Szenes Béla író leánya és a zeneszövegíró Szenes Iván testvére 1944-ben hagyta el Magyarországot és Palesztinában telepedett le. Az ellenállási mozgalom harcosaként ejtőernyővel Jugoszláviába, a partizánokhoz dobták le, onnan Magyarországra szökött át, hogy zsidók életét menthesse meg, a határon azonban rádiókészülékével elfogták. Öt hónapon keresztül börtönben tartották, kínozták, de ő nem vallott, nem árult el semmit küldetéséről és bajtársairól. Szombathelyen hazaárulás vádjával elítélték, majd kivégző osztag elé állították.

Szenes Hannát hősiessége miatt gyakran a 20. század Jean D’Arcjának nevezik. Elfogását, megkínzását és kivégzését eleveníti meg a játékfilmes hosszúságú, 86 perces alkotás. "Az interjúk, a szemtanúk beszámolói, Hanna és anyja, Katrina írásai erőteljes képet rajzolnak egy páratlan belső tartású, dinamikus fiatal asszonyról (...) ez a megkapó, drámai, elszomorító történet bepillantást nyújt abba a viszonyba, amely Hannát népéhez és új hazájához fűzte" - olvasható a zsidó közösségi központ meghívójában.

Szenes Hannát Izraelben nemzeti hősnek tekintik, több utca és kibuc viseli nevét, versei széles körben ismertek.

Az eredetileg a budapesti zsidó temetőben, egy jelöletlen sírban elhantolt Szenes Hanna földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították és a Herzl-hegyi temetőben, az izraeli katonai és politikai vezetők panteonjában helyezték örök nyugalomra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés