bezár
 

film

2008. 12. 11.
Megcenzúrázták a Brokeback Mountaint az olasz tévében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olasz melegjogi csoportok felháborodottan tiltakoztak, amiért az olasz köztévé számos kulcsjelent kivágásával, gyakorlatilag az érthetetlenségig megkurtítva vetítette le Ang Lee Oscar-díjas Brokeback Mountain - Túl a barátságon című filmjét.

prae.hu

A kivágott részek között szerepeltek olyan kulcsfontosságú jelentek is, mint például a két főszereplő (Heath Ledger és Jake Gyllenhaal) csókja vagy egymás iránti szexuális vonzódásuk első megnyilvánulása.

A filmet a RAI 2 tűzte műsorára hétfőn késő este, 22.45-kor. A cenzorok érintetlenül hagytak minden heteroszexuális szexjelenetet és erőszakos jelenetet is.

Aurelio Mancuso, az Arcigay csoport elnöke azonnali bocsánatkérést követelt a csatornától, és felszólította az olasz állami televízió parlamenti ellenőrző szervét, hogy járjon el az ügyben."A közszolgálati televízió semmiféle támogatást nem adhat az országban amúgy is érzékelhető homofóbiának" - szögezte le.

A Gaynet csoport elnöke, Franco Grillini azt követelte, hogy mivel a megvágott film "érthetetlenné" vált, a RAI ismét vetítse le eredeti formájában.

"A nézőket éppen a vonzalom jelenetei érintették meg, amelyeket a RAI 2 brutálisan kivágott, megcsonkítva a film értelmét és egyszerű férfibarátsággá alakítva egy remek homoszexuális szerelmesfilmet" - fakadt ki Grillini.

Egyúttal "abszurdnak" nevezte, hogy az állami televízió megcsonkít egy velencei Arany Oroszlán-díjas filmalkotást.

A melegszervezetek tiltakozásához az ADUC fogyasztóvédelmi szövetség is csatlakozott kijelentve, hogy a cenzúra nemcsak a filmművészetet és a polgári jogokban hívőket sértette meg, hanem az összes előfizetőt is.

A Brokeback Mountain 14 éven felülieknek szóló besorolással 2006-ban került az itáliai mozikba. A film az Arany Oroszlánon kívül, később négy Arany Glóbusz- és három Oscar-díjat is kapott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés