bezár
 

irodalom

2014. 09. 03.
440 millióból újul meg a Szigligeti Alkotóház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az állam és a kormányzat kiemelten elkötelezett a kortárs művészetek támogatása iránt - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a felújított Szigligeti Alkotóházban szerdán.

Hoppál Péter elmondta, hogy ezt bizonyította a kormány, amikor felújította az elsősorban a kortárs irodalom otthonául szolgáló Szigligeti Alkotóházat.
    

prae.hu

Az államtitkár hozzátette: a kormány az elmúlt 40 év legnagyobb kastély-felújítási programját indította el. Ennek része az alkotóháznak otthont adó szigligeti Esterházy-kastély csaknem 440 millió forintból történő renoválása is.
    

Hoppál Péter kiemelte, hogy egyik első döntéseként a korábbi támogatás mellett a tárca további húszmillió forinttal támogatta a kastély berendezését és a park megújítását.
   

Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója a rekonstrukció részleteiről szólva elmondta, hogy a Szigligeti Alkotóház felújítása 2013 januárjában kezdődött meg a Nemzeti Kulturális Alap 300 milliós támogatásával és a - kulturális tárca tulajdonában lévő - MANK 90 milliós saját részéből. Hozzáfűzte, hogy az épület az 1914-15-ös állapotok alapján újult meg és várhatóan még az idén megnyílik.
    

A beruházással létrehoztak egy társalgót és több mint 30 vendégszobát alakítottak ki az épületben, amelynek kapacitása így elérte a 80-85 főt. A komfortszintet 3-4 csillagosra növelték, minden szoba rendelkezik saját fürdőszobával.
    

Hornyák Tibor kiemelte, hogy a MANK felelős gazdálkodása és a kulturális államtitkár által megítélt további 20 milliós támogatás lehetővé teszi az épület teljes bebútorozását, a park megújítását és a belső kerítés renoválását. Az utóbbinak köszönhetően az arborétum külön is látogathatóvá válik.
    

A sajtótájékoztatón L. Simon László megemlítette, hogy Hornyák Tibor pályáját a miniszterelnökség parlamenti államtitkárságának kabinetfőnökeként folytatja. Ezt az évet még végigdolgozza a MANK élén, azt követően pedig új vezetőt neveznek ki a nonprofit társaság élére.
    

A miniszterelnökség parlamenti államtitkára kitért arra, hogy folytatódik a MANK tulajdonában és kezelésében levő ingatlanok felújítása. A kormány legutóbbi döntésében 80 millió forintot biztosított a zsennyei alkotóház rehabilitációjára is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés