bezár
 

zene

2014. 09. 01.
7 bérlet a 70 éves MÁV-zenekarnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2014/2015-ös évadban hét bérletsorozatban 36 koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar. Ezek mellett számos bérleten kívüli hangversenyt is kínálnak és folytatják gyermekeknek szóló programjaikat is.

Lendvai György zenekar-igazgató az együttes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztette arra, hogy a MÁV-zenekar ebben a szezonban, 2015. május 1-jén ünnepli 70. születésnapját.
    

prae.hu

Csaba Péter karmester, aki harmadik évadát kezdi az együttes élén művészeti vezetőként, bejelentette, hogy Kobajasi Kenicsiro megkapta a zenekartól az állandó tiszteletbeli vendégkarmesteri címet és májusban négy koncertjüket dirigálja.
    

Csaba Péter hangsúlyozta, hogy a MÁV-zenekar a magyar zenei élet egyik "legszorgalmasabb" együttese, és "az előző szezonban igazán kitett magáért". Lendvai György kiemelte, hogy a zenekar az elmúlt évadban 156 hangversenyen játszott, amely valóban szokatlanul magas szám, majd hozzátette: "ezt a koncertszámot az új évadban már nem szeretnék túlszárnyalni".
    

A zenekar vezetői a programot ismertetve kiemelték, hogy az évadot szeptember 23-án nyitják a Zeneakadémián, ez a fellépés egyben az Erdélyi Miklós-bérlet első koncertje lesz. Műsorán többek között Puccini-áriák szerepelnek a világhírű amerikai szoprán, Helen Donath előadásában, Csaba Péter vezényletével.
    

Szintén a Zeneakadémia lesz a helyszíne a Lukács Miklós-bérlet hat hangversenyének. Október 31-én a 150 éve született Richard Straussra emlékeznek A négy utolsó ének megszólaltatásával, amelynek a szólistája Sümegi Eszter lesz. A koncerten egy különleges kamarazenekari mű is felhangzik, Az úrhatnám polgár című szvit. Szintén egy világsztár, a Németországban élő svéd gordonkaművész, Frans Helmerson lesz a vendégük áprilisban, ő Saint-Saëns a-moll csellóversenyét játssza majd a MÁV-zenekar élén. Májusban pedig az együttes karmestere, Kesselyák Gergely megint egy különleges 20. századi művet dirigál a bérletben, Ribnyikov Capriccióját. Szenzációnak számít, hogy Rados Ferenc ismét zenekari koncerten zongorázik, a MÁV-zenekarral januárban Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő Takács-Nagy Gábor vezényletével.
    

A Művészetek Palotája lesz az otthona februártól a négy koncertből álló Szőke Tibor-mesterbérletnek, amelyben többek között Vásáry Tamás vezényel egy Csajkovszkij-estet, és - ahogy Csaba Péter elképzelése szerint minden esztendőben műsorra tűznek egy Mahler-szimfóniát - megszólal majd márciusban Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniája a Nemzeti Énekkar közreműködésével.
    

A Festetics-palota tükörtermébe hirdetett Festetics-bérlet is kínál izgalmas koncerteket. Februárban vendégük lesz például a neves muzsikus, Wolfram Christ, aki évtizedeken át volt a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása. Koncertjén elhangzik többek között Dowland Két dal brácsára és vonósokra című darabja is, emellett Christ Haydn-, Mozart- és Britten-műveket dirigál.
    

Az Olasz Kultúrintézetben rendezik meg a Varga László-bérlet hangversenyeit, az Unokák és nagyszülők hangversenyei elnevezésű sorozatnak pedig a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme ad otthont - ez utóbbiban farsangi koncertet is hirdettek. A Francia Intézetben idén a tavalyinál is több hangversenyt játszanak a MÁV-zenekar művészei.
    

Lendvai György hozzátette, hogy október 6-án ismét felcsendül a Zeneakadémián Jenkins műve, az Arany János balladájára írt A walesi bárdok, amely nagy sikert aratott már a Carnegie Hallban is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés