bezár
 

film

2008. 12. 11.
Pillangók: az elő Red Kamerával készült magyar film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
legmodernebb filmezési technológiával készült a Pillangók című mozi, amely az első magyar Red Kamerával rögzített nagyjátékfilm. Az új digitális eljárást és a film egyes részleteit bemutató kedd délutáni beszélgetésen kiderült, hogy az egy éve kifejlesztett kamerát már olyan rendezők használják, mint Peter Jackson, vagy Steven Soderbergh.

prae.hu

"A Red Camera által rögzített anyag képminősége a celluloid alapú filmekével vetekszik, miközben rendkívül költséghatékony is" - mondta el az MTI-nek Lóth Balázs, The Garden Film Production Company munkatársa. Az új fejlesztésű kamera és a hozzá kapcsolódó felszerelés nagyjából 10 millió forintért beszerezhető, ami a hagyományos kameratechnika egyharmadát jelenti - hangsúlyozta.

"A színmélységtől a felbontásig az egész technológia kiemelkedően magas színvonalú, emellett lehetővé teszi a felvett anyag forgatás közbeni visszanézését, ami hatalmas segítség a stábnak" - emelte ki N. Forgács Gábor, a Pillangók rendezője.

A bemutató szervezői elmondták, hogy a Red Kamera nem csupán szebb képeket rögzít, mint az igen elterjedt digitális eljárás, a HD, hanem kezelése is közelebb áll a hagyományos, celluloidalapú filmrögzítő berendezésekéhez, így az operatőröknek könnyebb átállni az új technológiára.

Az Amerikában egyre népszerűbb eljárást olyan alkotók használják, mint Peter Jackson, a Gyűrük ura rendezője vagy Steven Soderbergh, aki többek között a Traffic, az Ocean's Eleven és a Solaris című filmeket jegyzi. Red Kamerával készült Ron Howard Angels and Demons (Angyalok és démonok) című filmje is, amely A da Vinci-kódhoz hasonlóan Dan Brown regényét adaptálja, és amelynek a főszerepét Tom Hanks játssza.

A bemutatón levetítettek pár részletet a Pillangó című drámából: a Rudolf Péter, Galkó Balázs, Kéri Kitty és Andorai Péter főszereplésével készült alkotás az első magyar, Red Kamerával készült nagyjátékfilm. A történet középpontjában egy alkoholista anya elhanyagolt kisfia, egy jólelkű muzsikus és egy kispályás vállalkozó állnak.

A nagyrészt Sirokon, autentikus barlanglakásokban és környékükön forgatott film rendezője elmondta, hogy jelenleg az utómunkálatokon dolgoznak, tervei szerint a Pillangók a 2009-es Cannes-i Fesztiválon fog debütálni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés