bezár
 

film

2014. 08. 26.
Új nemzetközi dokumentumfilmes szemle lesz ősszel Budapesten
2014. szeptember 24-28., Corvin mozi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új nemzetközi dokumentumfilmes szemle lesz ősszel Budapesten A Budapest International Documentary Festivalra (BIDF) a világ minden tájáról érkeznek kreatív dokumentumfilmek, amelyek tematikai megkötés nélkül szerepelnek és mérettetnek meg – 2014 szeptemberétől minden évben. Az első szemlének szeptember 24. és 28. között a Corvin mozi ad otthont.

Az idei filmeket a BIDF az elmúlt két év legjobb, díjnyertes filmjeiből válogatta. A fesztiválon 41 alkotás (32 hosszú és 9 rövidfilm) lesz megtekinthető, a világ minden tájáról, az Egyesült Államoktól Izraelen át Iránig, Skandináviától Svájcon át Szerbiáig. A BIDF pénzdíjait rangos szakmai zsűri (a nemzetközi és a hazai dokumentumfilm szakma jelentős képviselői) ítéli oda. A rendezvény a versenyfilmek rendezőit is vendégül látja; a vetítéseket közönségtalálkozó követi.

prae.hu

A kezdeményezés célja, hogy Budapest bekerüljön a világ dokumentumfilmes vérkeringésébe. Magyarországon a filmszakma komoly hagyományokkal és szakmai tudással rendelkezik. Azonban az utóbbi évtizedekben sem fejlődött ki olyan háttérrendszer, amely lehetőséget biztosítana a tehetség megnyilvánulására, a nemzetközi vérkeringésbe való belépésre. Ennek a rendszernek legfontosabb alapjai a hazai és nemzetközi fórumok.

 

A BIDF tervezett programja

> Díjnyertes, népszerű, előzsűri által válogatott kreatív dokumentumfilmek vetítése 3 versenyszekcióban („mert gyerekek vagyunk”, „mert szabadok vagyunk”, „mert dolgunk van”)

> Nemzetközi Rövid Dokumentumfilm verseny

> Magyar szekció – válogatás az elmúlt évek legjobb filmjeiből – 25 év, 25 rendező, 25 film

> A filmvetítéseket követő közönségtalálkozó a filmek alkotóival, neves hazai szakemberek moderálásával

> Délelőtti vetítések a fesztivál partner iskolái diákjainak részvételével, speciálisan számukra válogatott filmekkel

> Szakmai programok a fesztivál meghívott vendégeinek részvételével

 

A BIDF szervezői

Sós Ágnes Balázs Béla-díjas, nemzetközileg is számos díjjal elismert dokumentumfilm rendező és Balogh Rita kreatív dokumentumfilm producer.

 

A BIDF küldetése

A szervezők célja, hogy elhozzák Magyarországra a műfaj legjobb és legfrissebb válogatását. A BIDF a világ legfontosabb dokumentumfilm fesztiváljainak mintáira épül.

A fesztivál szervezői hisznek abbanabban, hogy rendezvényük hatására jelentősen nő majd a műfaj iránti érdeklődés és nyitottság Magyarországon, aminek hosszútávú következménye egy stabil, dokumentumfilm-néző közönség kialakulása lesz. A BIDF-et 2014-től minden évben meg szeretnék rendezni életrehívói, akik hisznek a kreatív dokumentumfilmben.

Ez utóbbi megállapítást így fejtik ki: "A kreatív dokumentumfilm átütő ereje abból fakad, hogy mivel játékfilmes elemekkel operál, kombinálja egy mozifilm szórakoztató élményét a dokumentumfilmek hitelességégével és emberközeliségével. Egy mindenhol nehéz világban a művészet eszközével empátiára tanít, így segíti nézőit mélységében érteni a világot.

Nemzetközi tendenciák és fesztiválok azt mutatják, hogy a dokumentumfilm ma a legdinamikusabb fejlődő filmes műfaj: virágzásnak indult, folyamatosan változik, alakul, létrehozva újabb és újabb alműfajokat, feszegetve a formai és tartalmi határokat. A technológia ma ugyanis olyan filmnyelvi hitelességre ad lehetőséget, amit a játékfilmek is felhasználnak."

A színvonalat nemzetközileg elismert szakemberek részvétele garantálja majd. Néhány példa: Leena Pasanen, Elizabeth Wood (DocHouse), Dorota Roskowska (Dragon Forum), Irena Taskovski (Taskovski Films), Peter Kerekes és Paul Pauwels (European Documentary Network).

További információ a fesztivál honlapján és facebook oldalán.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés