bezár
 

film

2008. 12. 10.
Újjászületett a Hyppolit, a lakáj című film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült az első magyar hangosfilmsiker, a Hyppolit, a lakáj digitális felújítása. Nem döntötték még el, hogy az újjászületett játékfilmet a mozikban vagy a televízióban láthatja-e előbb a közönség, de jövőre DVD-n is megjelenik a csaknem nyolcvan éves alkotás "kritikai kiadása" - közölte keddi sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) igazgatója.

prae.hu

"A Hyppolit, a lakáj a hazai filmtörténetben legalább olyan emblematikus alkotás, mint külföldön Kertész Mihály Casablancája" - emelte ki Gyürey Vera. Az MNFA vezetője elmondta, Magyarországon eddig mindössze a Ludas Matyi és az első hazai színes filmhíradó, valamint a Beszélő köntös tízperces színes jelenetének digitális felújítása készült el.
Mint Balogh Gyöngyi, az MNFA munkatársa hozzátette, a Hyppolit, a lakáj negatívja olyan rossz állapotban volt, hogy csak digitális restaurálással lehetett megmenteni. "A film nitrokópiái olyannyira összezsugorodtak, hogy hagyományos másolással már csupán ugrálós, remegős képeket kaptunk volna" - jegyezte meg.

Az 1931-es alkotás hangfelújításában részt vevő Kurutz Márton elmondta, hogy a munkálatokban az MNFA mellett a Magyar Filmlabor működött közre. A projekthez külön célszoftvereket kellett kifejleszteni - árulta el a filmarchívum munkatársa, hozzátéve, hogy az új technológiának köszönhetően a restaurált anyagról eltűntek a karcolások, porszemek, a hiányzó képkockák többségét digitális eljárással sikerült pótolni, de még az eredeti nyersanyag világítási hibáit, képvillogását is sikerült kiküszöbölni, így "az egykori bemutató anyagánál is jobb lett a restaurált változat".

Gyürey Vera elmondása szerint a Hyppolit, a lakáj digitális felújítása 15 millió forintba került, ez megegyezik az MNFA egész évi restaurálási keretével. "Szinte csoda történt, a Magyar Fejlesztési Banktól az egész összeget megkaptuk, így a munka már a nyár közepén megkezdődhetett" - jegyezte meg a filmarchívum vezetője.
Mint Balogh Gyöngyi az MNFA filmfelújítási terveiről szólva hozzáfűzte, jelenleg Kertész Mihály Tolonc című, 1914-es alkotásának a restaurálását készítik elő, de a Meseautó digitális felújítását is tervbe vették. "Ezeknél a projekteknél azonban még komolyabb összegekkel kell számolnunk, mint a Hyppolit restaurálásánál" - hangsúlyozta Balogh Gyöngyi.

Gyürey Vera egyelőre nem tudta megmondani, Székely István frissen felújított játékfilmjével a mozikban vagy a televízióban találkozhatnak-e előbb a nézők, szólt azonban az alkotás készülő DVD-kiadásáról. Tájékoztatása szerint az április-májusra várható lemezen számtalan extra helyet kap majd, így többek között egy Székely István- és egy Fenyvessy Éva-interjú, a film slágerei, illetve a digitális felújítást bemutató werkfilm. A DVD-hez négy nyelven készül felirat - tette hozzá.
Az MNFA igazgatója az MTI kérdésére elmondta, noha a náluk őrzött, 1948 utáni játékfilmek szerzői, vagyoni és felhasználói jogainak átadásáról már októberben határozott a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, azok hivatalosan még nem kerültek át a filmarchívumhoz. Ennek a mintegy 840-850 filmnek az értékét nem lehet pénzben meghatározni, ezért óriási jelentősége van annak, hogy az alkotások állami tulajdonban maradjanak - hangsúlyozta Gyürey Vera.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés