bezár
 

film

2014. 08. 26.
A Puskin és a Corvintető az új otthona a BuSho filmfesztiválnak
10. BuSho (Budapest Short Film Festival), 2014. szeptember 2-7., Puskin mozi, Corvintető
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Puskin és a Corvintető az új otthona a BuSho filmfesztiválnak 2014. szeptember 2. és 7. között új helyszíneken várja a rövidfilmek rajongóit a kerek születésnapot ünneplő BuSho, Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál.

Jubilál, azaz tizedszer kerül megrendezésre a BuSho. A fesztiválnak 6 évig otthont adó Vörösmarty mozi bezárásával a központi vetítések helyszíne ezúttal a Puskin mozi és a Corvintető lesz, a vidéki helyszínek között pedig debütál Sopron. A versenyprogram és az információs vetítések mellett ismét kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, workshop bemutatók várják az érdeklődőket. A fesztivál jóvoltából immáron negyedik alkalommal az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilmes kategóriájának jelöltjei is bemutatásra kerülnek Magyarországon.

prae.hu

A szokásos tavaszi 2 hónapos kemény szelektálást követően, melynek során több, mint 70 országból közel 1200 rövidfilm került az előzsűri elé – kategóriánként hozzávetőlegesen 135 animáció, 165 kísérleti és 835 fikciós film – megszületett a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja. Németország 136 nevezést küldött, Spanyolország 137-et, míg az idei képzeletbeli dobogón legfelső fokán az USA áll, nem kevesebb, mint 138 alkotással. A jól bevált 15 órás versenyprogramba ezúttal 81 alkotás jutott, az információs vetítésekbe, az animációs és a magyar panoráma szekcióba pedig összesen szintén ennyi.

BuSho

Az előzsűri bővült egy fővel, csatlakozott Csánki Kata filmes munkatárs az évek óta jól bevált csapathoz: Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István – rendező asszisztens, Patrovits Tamás – animátor, Csüllög Edina, Észtországban élő filmes kollegina valamint Rimóczi László – forgatókönyvíró. Rimóczi így foglalta össze a látottakat: „Minden évben elcsodálkozom, hogyan lehet egyre jobb és jobb rövidfilmeket csinálni, és mi hogyan tudunk az egyre jobb és jobból egyre jobb és jobbakat beválogatni? Egyre több filmben fordul elő történet – ami szintén jó jel. Itt lesz bunyó, zombi, robbanás, szadómazó, hazugság és árulás, hűség és megbocsátás, trónok és harca. Facér, mások szerint helyesnek mondott filmek keresik hűséges nézőjüket.” A Nemzetközi Zsűri névsorát, csak a kezdés előtti napokban hozzák majd nyilvánosságra a szervezők, az azonban már biztos, hogy ismét a fedélzeten tudhatják majd a Diákzsűri delegáltjait. Idén június végén ismét lezajlott a 8. GomBuSho összművészeti alkotótábor, melyen az alkotások mellett újra előkészítettik a fesztivál arculati elemeit, amiket majd a fesztiválon tekinthet meg a közönség. A Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjával karöltve meghirdették a P2P//:1989 elnevezésű filmversenyt az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. A fődíj 1000 USA dollár.

Július 20-ig várták a vetítési kópiákat a programba került alkotásokhoz, melyek többé-kevésbé sikeresen meg is érkeztek. Elkészült a részletes bontás is a versenyprogramhoz, 3 nap alatt 15 egyórás blokkban kerülnek majd vetítésre a legjobbak. A versenybe került alkotóknak ismét lehetőségük volt akkreditálni a fesztiválra, idén is sokan érkeznek majd Budapestre, hogy személyesen képviseljék filmjüket. A versenyfilmek között ismét szép számmal találhatunk magyar rövidfilmeket, ráadásul több visszatérő alkotó is a nemzetközi mezőnyben mutathatja be alkotását, a teljesség igénye nélkül a nemrég EFA jelölést kapott Szabó Simon vagy Ferenczik Áron, Tóth Barnabás, Szirmai Márton és a Dési-Móray alkotópáros is. A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel. A nem versenybe került valamennyi benevezett magyar alkotás is bemutatásra kerül majd.

A központi helyszín, a budapesti Puskin Mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett új helyszínként debütál majd a soproni Búgócsiga. Ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában, Ungváron is. Az esti koncertek továbbra is a Trafikban lesznek. Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának jelöltjei. Jegyeket továbbra is csak a versenyblokkokra kell váltani, elővételben lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken.

Az esemény főtámogatója a Visegrádi Alap, fő médiatámogatója pedig a Pesti Est.

BuSho

További információk:

Facebook: https://www.facebook.com/events/263409173868553/

Versenyprogram: http://busho.hu/hu/program/versenyfilmek

Panoráma szekció: http://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek

Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

P2P//:1989 filmverseny: http://busho.hu/hu/workshop/p2p-ismet-kerunk-egy-rovidet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés