bezár
 

art&design

2008. 12. 10.
Látogatócsúcs a bécsi Van Gogh-kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az utóbbi évek látogatócsúcsát állította fel az Albertina bécsi múzeum Vincent Van Gogh-kiállítása, amely háromhónapos nyitvatartás után hétfőn zárta be kapuját.

prae.hu

A múzeum kedden kiadott tájékoztatója szerint 589 180 érdeklődő volt kíváncsi a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának műveire. Az utóbbi éveket tekintve a Dürer-tárlat örvendett hasonló népszerűségnek, 2003-ban több mint 470 ezren keresték fel azt a tárlatot.

Minden idők látogatócsúcsát az "Álom és valóság" elnevezésű kiállítás tartja, amelyet 1985-ben 622 ezren néztek meg - igaz, jóval hosszabb ideig volt megtekinthető, mint most a Rajzolt képek című Van Gogh-tárlat.

A rendkívül gazdag és egyedülálló, szeptember ötödikén megnyílt kiállítás keretében a holland mester száz rajzát és ötven festményét mutatták be a nagyközönségnek. A múzeum igazgatója, Klaus Albrecht Schröder a világ összes Van Gogh-gyűjteményét megkereste, hogy a nagyszabású tárlat anyagát összeállítsa. Az előkészületek éveken át zajlottak, az eredmény nem is maradt el: az alpesi ország történetének "legdrágább" tárlata került tető alá.

A művész híres festményei mellett számos, kevésbé ismert rajzait is megcsodálhatták az érdeklődök. Annak idején a tárlatot beharangozva a múzeumigazgató elmondta, hogy a rajzok nem pusztán csak egyszeri betekintést engednek a művész munkásságának egészébe, hanem a grafikai alkotások vonalvezetései érthetőbbé teszik magukat a festményeket is, és új megvilágításba helyezik őket. A vezérgondolat kidomborítása érdekében a kiállítást úgy rendezték be, hogy ugyanazoknak a motívumoknak rajzban és festményben megörökített változatai szembeállíthatók és összevethetőek voltak egymással.
A kiállítás ideje alatt naponta több mint hatezren keresték fel az Albertinát. Az óriási érdeklődésre tekintettel a múzeum 21.00 óráig meghosszabbította az amúgy 19.00 óráig tartó nyitvatartási idejét.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés