bezár
 

art&design

2014. 08. 18.
Nyilvános sakktáblák Prága parkjaiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Prága öt közterén és parkjában hétfő délben kihelyezték az első nyilvános sakktáblás asztalokat, amelyeken bárki szabadon játszhat.

A sakkfigurákat kora reggel helyezik ki az asztalokhoz, majd késő este elteszik őket. "Remélem, hogy a figurákat senki sem fogja ellopni. Ellenkező esetben csak hozott figurákkal lehet majd sakkozni" - mondta a kezdeményezők egyike, Ondrej Kobza újságíróknak. A szervezők arra számítanak, hogy példájuk nyomán a következő hetekben mások is több tucatnyi nyilvános sakkasztalt hoznak létre Prágában.
    

prae.hu

Kobza már évek óta a nyári hónapokban zongorát helyez el kávéháza teraszára, amelyen bárki szabadon játszhat. Tavaly nyáron pedig elindította a Zongorákat a városba elnevezésű akcióját, amelynek keretében öt hangszert helyeztek ki a város különböző pontjain.

Meggyőződése, hogy ezzel örömöt lehet szerezni az embereknek. Ötletét azóta többen is támogatták, mert kiderült, hogy nemcsak felpezsdíti a prágai utcák hangulatát, de turistacsalogatónak, reklámnak sem rossz.

Azt az ötperces felvételt, amelyen egy arab fiatalember játszik a prágai repülőtér várótermében elhelyezett zongorán, tíz nap alatt kilencmillió ember nézte meg az interneten - közölte a cseh média.
    

A főleg Beethoven-darabokat játszó libanoni zongoristáról, Maan Hamadehről készült felvétel (http://www.youtube.com/watch?v=vUxvoieB0fA) a videomegosztó portál egyik szenzációja lett.
    

Hasonló érdeklődést keltett néhány hónapja egy mások prágai videó is, amelyen a cseh főváros zenei szentélyének számító Rudolfinum épület előtt egy városi rendőr zongorázott néhány percig.
    

Kobza ötletét eddig mintegy 30 cseh és morva város tette a magáévá, zongorák kerültek az utcákra, a közterekre, s az érdeklődés szinte mindenütt nagy.
    

A kezdeményezés elnyerte a prágai önkormányzat tetszését is, s az ötletek megvalósítását anyagilag is támogatja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés