bezár
 

art&design

2008. 12. 10.
CodeEx, avagy életre kelt reneszánsz Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A reneszánsz kori budai udvari életet mutatja be a szegedi Somogyi könyvtárban keddtől látogatható tárlat, amelyen olyan nagy történelmi alakok élethű másával találkozhatnak az érdeklődők, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, Galeotto Marzio vagy éppen Beatrix királyné.

prae.hu

A kiállításon öt képben huszonkilenc figura: férfiak, nők és gyermekek életnagyságú, élethű figurái láthatók kézzel varrt ruhákban, kézzel faragott bútorok között.

Palotás Erika szervező az MTI-nek elmondta: a CodeEx kiállítás a reneszánsz kor háromdimenziós képe, élethű jelenetek mutatják be az akkori életet. A kiállítás megtervezésében történész szakértők vettek részt, az ábrázolásmódokat viselet- és irodalomtörténészek szakmai felügyeletével végezték, a kivitelezési munkákat szobrászok és jelmezkészítők, kalap- és parókakészítők segítették.

A figurák a filmes világban használatos szilikon technológiával készültek, amellyel az igazi bőr felületekhez megdöbbentően hasonló eredményt értek el. Orvosi műszemek és szőr-, valamint hajbeültetéssel a bábuk minőségben a nyugat-európai vagy az Amerikában látható panoptikumok színvonalát mutatják. Leonardo fejét például másfél hónapig "szőrözték". Az anyag összeállítását hat hónapos kutatómunka előzte meg.

A budavári kultúrát bemutató tárlat egy három lépcsős kiállítás első anyaga, a második ütemben Beatrix gyermekkórusa és az igazságszolgáltatás mutatkozik majd be, a harmadikban pedig a középkori szakmákat szeretnék megismertetni a közönséggel - mondta el Palotás Erika.

Hozzátette: a panoptikum műfaja világszerte nagyon népszerű, a különböző műveltségi szintű és különböző korú embereket is képes megszólítani akár már óvodás kortól. Az egyes jelenetek élethelyzetei színes történelemórákra, oktatásra is alkalmasak, sőt korcsoportra szabott tematikus tárlatvezetést is igényelhetnek a látogatók. A kiállítás Kiskunfélegyháza után érkezett Szegedre, majd februártól már Gyulán láthatja a közönség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés