bezár
 

art&design

2014. 08. 15.
Kiállítás a Népművészet Ifjú Mestereinek műveiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Népművészet Ifjú Mestere pályázat díjazott alkotásaiból Ifjú Mesterek remekei címmel pénteken nyílt kiállítás Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében.

A Hagyományok Háza szervezésében szeptember 26-ig látható kiállításon többek között nemez- és hangszerkészítők, hímzők, csipkekészítők, valamint egy kovács, egy bőrműves, egy késes és egy viseletkészítő legjobb népművészeti munkáit mutatják be.
    

prae.hu

A Népművészet Ifjú Mestere díjat 1972-ben alapították, 2001-től a Hagyományok Háza gondozza a pályáztatását - idézte fel a kiállítás budapesti megnyitóján Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.
    

Hozzátette: az elismerést alkotói és előadó-művészeti kategóriában osztják ki. A szakmai zsűri az idén 22 jelentkező 44 pályaművéből választotta ki a tárlaton látható 17 alkotó népművészeti munkáját, illetve alkotásegyüttesét.
    

"A kiállítás tárgyain látható, hogy mindegyik alkotó gondolkodott azon, miként lehet a népművészeti elemeket hasznosítani a 20. században" - vélekedett Cseri Miklós.  
    

Felhívta a figyelmet arra, hogy többen komplex munkákat hoztak létre, mint például a mézeskalács-készítő, aki maga faragta ki a sütemény formáját is. "A kovács pedig a beszolgáltatások idején a padlásokra menekített szekérelemeket kovácsolta össze, és azokból hozott létre újabb eszközöket" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
    

A díjazott 15 és 35 év közötti fiatalok értékmentést is végeznek, hiszen megőrzik az utókor számára a magyar, határon túli és inneni népi és kulturális hagyományokat - tette hozzá.     
    

Az elismerő okleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 18-án a hivatalos állami ünnepségsorozat részeként nyújtja át a díjazottaknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés