bezár
 

art&design

2014. 08. 15.
Elloptak egy barokk festményt Olaszországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az éjszaka leple alatt elloptak egy 5-6 millió eurót érő Guercino-festményt a modenai San Vicenzo-templomból. Az alkotást védő biztonsági rendszer pénzhiány miatt nem üzemelt.

Az olajfestmény, amely Szűz Máriát ábrázolja Szent János evangélista társaságában, 1639-ben készült el. Festőjét, akinek eredeti neve Giovanni Francesco Barbieri volt, a mesteri fény-árnyék ábrázolásai miatt Caravaggióval szokták párhuzamba állítani.
    

prae.hu

"Volt riasztó a templomban, de nem működött" - idézte Modena érsekét, Giacomo Morandit a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. A biztonsági rendszert régebben egy bank finanszírozta.
    

"Nagyon nehéz minden egyes műalkotást megvédeni" - tette hozzá az érsek.
    

Szakértők szerint a tolvajoknak nehéz dolga lesz, ha Európában akarják eladni a festményt a műkincspiac szigorú ellenőrzése miatt. Azonban lehetséges az is, hogy a Távol-Keleten próbálják értékesíteni az alkotást.
    

Claudio Strinati, Guercino művészetének egy szakértője szerint az is előfordulhat, hogy a festményt "egy nagyon gazdag, szenvedélyes művészetrajongó" megrendelésre lopták el.
    

A művészettörténészek attól félnek, hogy a tolvajok esetleg feldarabolják a monumentális olajfestményt, és részenként próbálnák túladni rajta.
    

Modena polgármestere, Gian Carlo Muzzarelli szerint az értékes festmény Modena kulturális örökségének része, ezért az egész várost sokkolta a bűntény.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés