bezár
 

film

2014. 08. 13.
Közeledik egymáshoz az európai és a kínai filmipar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kezdeményezést jelentettek be a Locarnói Filmfesztiválon, amelynek célja, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki a kínai és az európai filmipar között.

"Jelenleg a kínai filmpiac nem törődik Európával. Csak a belső piac érdekli, ami többnyire vígjátékokból és hollywoodi filmekből áll" - magyarázta Cristiano Bortone olasz rendező, forgatókönyvíró, a kezdeményezés ötletadója Locarnóban. Azt is hozzátette, hogy a jelenlegi kapcsolatok kiegyensúlyozatlanok, hiszen európai vállalatok több kínai művészfilmet is finanszíroztak, amelyeket azonban nem mutattak be Kínában. Eközben kínai cégek szinte egyáltalán nem finanszíroznak európai filmeket.
    

prae.hu

Bortone szerint azonban mivel a kínai társadalom nagyon gyorsan változik, és egy új középosztály emelkedik fel, a jövőben igény támadhat az európai művészfilmekre.
    

A Bridging the Dragon névre hallgató kezdeményezés mögé felsorakozott a német Senator Entertaiment, a holland Lemming Film, a spanyol Dragoia Media, az olasz Orisa Produzioni, a norvég Sweet Films, a francia EuropaCorp, a kínai China Blue és a Road Pictures - írta a Variety.
    

A kínai filmpiac jelenleg a második legnagyobb a világon, 2013-ban a filmipar jegyeladásokból származó bevétele elérte a 3,6 milliárd dollárt, ami rekordnak számít. A várakozások szerint 2018-ra a kínai lesz a világ legjelentősebb filmpiaca.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés