bezár
 

irodalom

2008. 12. 09.
Játékkonzolon száz klasszikus irodalmi alkotás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Videojáték helyett világirodalom: száz klasszikus művet tartalmazó szoftvert ad ki a DS hordozható játékgéphez a Nintendo.

prae.hu

A japán gyártó a HarperCollins kiadó katalógusából jelentet meg egyebek között Shakespeare, Charles Dickens és Jane Austen műveket. A 100 Classic Book Collection című gyűjtemény december 26-tól kapható, egyelőre csak Nagy-Britanniában. 

A könyvoldalak a készülék két érintőképernyőjén jelennek meg, lapozni ujjmozdulattal lehet. A százkötetes program ára 20 font (6100 forint) körül lesz a The Times szerint. "Vastag könyveket cipelni elég kényelmetlen, ebben az apró készülékben viszont egy egész könyvtárat magával vihet, aki nyaralni megy, vagy naponta ingázik" - mondta a londoni lapnak James Honeywell, a brit Nintendo-képviselet munkatársa. "Az emberek így talán olyan művekbe is beleolvasnak, amelyeket különben soha meg nem vennének." 

Az e-könyv-olvasók piacán nagy a mozgás idén. A Sony Reader új verziója például szeptemberben jelent meg. 160 kötetnyi anyag fér el rajta, a brit felhasználók a Waterstone könyáruházlánc e-book ajánlatából választhatnak hozzá digitális formátumú könyveket. A nagy rivális az Amazon Kindle nevű készüléke, amelyet a frankfurti könyvvásáron mutattak be. Amerikában már tavaly megjelent, használói több mint 180 ezer cím közül válogathatnak az Amazon-könyváruházban mobilinternet-kapcsolaton keresztül.

A Nintendo elektronikus könyvtára ehhez képest jóval kisebb, a készülék viszont nagyjából feleannyiba kerül, mint egy Sony Reader. A Times szerint a fejlesztés jól illik a DS-felhasználói kör szélesítését célzó piaci stratégiába, amelynek keretében megjelentek már például a játékkonzolra szabott főzési tanácsadó és elmeélesítő logikai játék alkalmazások is.

Az informatikai, elektronikai óriásvállalatok egyébként egyre nagyobb erővel igyekeznek betörni a könyves szakmába. A Google például októberben 125 millió dollárt kifizetésével zárt le egy szerzői jogi eljárást, hogy kereshető formátumban tehessen közzé könyveket az interneten - írja online kiadásában a The Times.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés