bezár
 

art&design

2014. 08. 08.
Nyitott Stúdiók 2014 – Közelebb az alkotáshoz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyitott Stúdiók 2014 – Közelebb az alkotáshoz Az idén ősszel október 3. és 12. között zajló Design Hét Budapest egyik legrégebbi hagyományokra visszatekintő kezdeményezése, a Nyitott Stúdiók keretében újabb, a design szakma legkülönbözőbb területein tevékenykedő műhelyekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A személyes élményeken, találkozásokon, beszélgetéseken keresztül bárki közelebb kerülhet a design valódi világához, megtapasztalhatja a látványos bemutatók, exkluzív események, színes magazinok, a tárgyak, öltözékek vagy különleges tartalmak mögött folyó komoly alkotói háttérmunkát. Az idei program összeállításakor is fontos szempont volt a kreatív ipar minél szélesebb palettájának bemutatása, az állandó jelenlétet képviselő, nagynevű műhelyek mellett a legfrissebb, feltörekvő tervezők, stúdiók munkájának megismertetése a nagyközönséggel.

prae.hu

A divatipar idén kivételesen színesen képviselteti magát. El lehet látogatni Enikő Toth Kern szofisztikáltan extravagáns és művészi cipőinek alkotóhelyére, belehet kukkantani a varázslatos KONSANSZKY showroomba, ahol a tervezőnő francia haute couture fűzőkészítésen alapuló kollekciói tekinthetőek meg, a Bódis Boglárka és Gajer Emese alapította Maison d'Elysian női ruhakollekcióin keresztül pedig az alkotói inspiráció szerepével való megismerkedésre nyílik lehetőség. A Zoób Kati divatház az egyik legnagyobb hírű magyar divatházként csatlakozik a programhoz, míg a THEFOUR márka alkotói a legfiatalabb tervező generációt képviselik, stúdiójuk a tervezés és kísérletezés helyszíne. Folytatva a hazai divatszakmában való barangolást, Fazekas Valéria szoborszerű kalapobjektjeit is meg lehet tekinteni, míg a hazai ékszertervezést a Kuti Krisztina és George Radic házaspár alig egy éve nyitott műhelygalériája képviseli, a textiltervezést pedig egy kifinomult, környezettudatos divatmárka, a BOTANIKA és tervezője, Hajgató Sára.

Plié by Atelier

Plié by Atelier

A belsőépítészet, a tárgytervezés területéről is igazán izgalmas, friss szellemiségben alkotó műhelyek csatlakoznak az idei programhoz. A Numbernow fiatal építészei az utóbbi években a budapesti design szcéna átalakításának fontos szereplőivé váltak, a húsz éve tevékenykedő Artica pedig elsősorban az üzletláncok, áruházak, vendéglátóipari egységek, szállodák, bankok, divatáruüzletek belsőépítészeti tervezésének terén ér el sikereket itthon és külföldön. A FészekRészek CNC-géppel készít lakberendezési tárgyakat – a stúdió alapítója és designere, Bergovecz László londoni tapasztalataiból merítve hozta létre a környezettudatos bútormanufaktúrát –, míg a szintén a hazai bútortervezői kínálatot színesítő Plié by Atelier ízig-vérig kísérleti, kreatív műhely, melynek első kollekciója saját fejlesztésű, innovatív bútorgyártási technológián alapul. A PDSIGN formatervező stúdiót Pataki Dávid és Sárközi Lilla alapította, munkáik a tárgyalkotás kivételesen széles spektrumát fedik le. Hasonlóan színes palettát mutatnak Kiss Zsombor munkái is, melyek a képzőművészet, a grafika, a formatervezés, a téralkotás közötti határok átjárhatóságának kérdését feszegetik. Ugyancsak izgalmas színt hoz a programba Lőrincz V. Gabi textilművész műhelye, ahol a kárpitművészet szépsége és eleganciája kerül a fókuszba.

Az idei Design Héten kiemelt szerepet kapnak a modern technológiák, az Átvitt Értelem szlogen jegyében számos program járja körül a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit. Ehhez kapcsolódva mutatkozik be a Nyitott Stúdiók keretében Budapest első és legnagyobb 3D nyomtató üzlete, a Freedee.

A Nyitott Stúdiók programjaiban való bolyongást ízletes gasztrodesign élmény édesíti meg: a Levande Chocolate műhelylátogatásán a csokoládékészítés folyamatába kóstolhatnak bele a résztvevők.

 

DESIGN HÉT BUDAPEST 2014: Átvitt értelem

 

A Design Hét Budapest idén ősszel is a programok széles körével, október 3. és 12. között várja a nagyközönséget. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség.

Az immáron 11. Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll.

2014-ben a Holland Királyság a fesztivál díszvendége. A hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) idén is a fesztivál keretében adják át. Újdonság, hogy az itthon és az országhatárokon túl is jól ismert Central European Fashion Days programjaira, köztük a közép-európai divattervezők egyik legrangosabb megmérettetésére, a Gombold újra! pályázat eredményhirdetésére és nagyszabású divatbemutatójára is a Design Hét Budapest nyitóhétvégéjén kerül sor.

A Nyitott Stúdiók részletes programja elérhető a Design Hét Budapest weboldalán, facebook oldalán illetve szeptember közepétől a fesztivál programfüzetében.

 

A Nyitott Stúdiók program idei résztvevői:

 

Artica

Az Artica fő profilja üzletláncok, áruházak, vendéglátóipari egységek, szállodák, bankok, divatáruüzletek belsőépítészeti tervezése, tervadaptálása és teljes körű építőipari kivitelezése itthon és külföldön. A húszéves cég történetét és tevékenységét bemutató előadással, korszerű faipari gyártás bemutatásával, LEGO Architecture Studio® design műhelymunkával és kötetlen beszélgetésekkel várják a látogatókat.

Artica

Artica

BOTANIKA

A BOTANIKA kifinomult, környezettudatos divatmárka középpontjában légies, festőnövényekkel színezett textiltermékek állnak. Budapest legújabb közösségi irodaházában, a KUBIK-ban kialakított műhelyben az érdeklődők a tervező, Hajgató Sára segédletével ismerkedhetnek meg a festőnövények színes világával, a különböző textilfestési technikákkal, és alkothatnak maguknak egy kis pamutkendőt.

 

Enikő Toth Kern

Tóth Kern Enikő 2011-ben szerezte diplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divat- és textiltervezés szakán. A mesterdiploma megszerzése óta foglalkozik cipőtervezéssel, célja egy szofisztikáltan extravagáns és művészi vonal bevezetése a magyar divatiparba. Júniusban nyitotta meg saját bemutatótermét, mely konvencióktól mentesen igyekszik egyesíteni a divatot a művészettel, ezért a későbbiekben különböző művészeti projektek színteréül is szolgál majd.

 

Fazekas Valéria

Fazekas Valéria kalapobjektjei egyszerre öltözék-kiegészítők és hangsúlyos szobrászi minőséget hordozó tárgyak. A változtathatóság, a mozgás és a játékosság épp olyan fontos jellemzőjük, mint a szimmetria és aszimmetria közötti dinamikus egyensúly keresése. A szoborszerű kalapkülönlegességek egytől egyig viselhető képzőművészeti munkák, ugyanakkor plasztikus filozófiai alkotások. A műalkotások egyszerre tűnnek egyszerűnek és extravagánsnak.

 

FészekRészek

A FészekRészek CNC-géppel készít lakberendezési tárgyakat; a tervezés során az anyagtakarékos és ötletes megvalósításra törekszik. A stúdió alapítója és designere Bergovecz László, aki londoni tanulmányaiból és munkatapasztalataiból merítve hozta létre a környezettudatos bútormanufaktúrát.

 

Freedee

Budapest első és legnagyobb 3D nyomtató üzlete betekintést enged mindennapjaiba. A látogatók megismerhetik a nyomtatógépek működésének és használatának lényegét, a tervezők beszámolnak eddigi tapasztalataikról, melyek inspirálhatják a téma iránt érdeklődőket, és talán segítségükre lesznek abban, hogyan használhatják a szakterületüknek megfelelően ezt az izgalmas, lehetőségekkel teli technológiát.

 

Kiss Zsombor

Kiss Zsombor tervezőművész a Palmetta Plan építészeti és design stúdió társalapítója, művészeti vezetője. A Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán 2005-ben diplomázott. Munkái a képzőművészet, grafika, formatervezés, téralkotás közötti határok átjárhatóságának kérdését feszegetik. Formaterveit, karakteres, beazonosítható grafikai munkáit vagy éppen belsőépítészeti alkotásait a minimalista szellemiség és erős konceptuális töltés jellemzi.

 

KONSANSZKY

A tervezőnő a Magyar Iparművészeti Egyetemen elvégzése után elnyert egy párizsi ösztöndíjat a Nina Ricci divatház és az Air France pályázatán. A divat fővárosában a háromdimenziós szabászati eljárást, pontosabban a francia haute couture fűzőkészítést sajátította el. Ez hatással volt későbbi munkáira, kollekcióira is, melyek budapesti showroomjában láthatók.

 

Kuti Kriszta

2013 decemberében nyitott a Kuti Krisztina és George Radic házaspár műhelygalériája, ahol az általuk tervezett és készített egyedi ékszerek láthatók, illetve ott helyben meg is lehet őket vásárolni. Az egyedi, kézi készítésű ékszerek igazi különlegességek. A tervezők hitvallása, hogy a művészetek szépítsék meg az ember életét, javítsák életminőségét. Ékszereik letisztult, jelentéssel, mondanivalóval bíró darabok, nemcsak vizuális élményt nyújtanak, de hordani is kellemes őket.

Levande Chocolate

Levande Chocolate

Levande Chocolate

A műhely a csokoládékészítés folyamatát (temperálás, pralinéöntés, nyalókadíszítés) tárja a látogatók elé. Az általuk felhasznált különleges alapanyagokat, egyedi technikákat folyamatos kóstoltatással (alapanyagokat és késztermékeket is) egybekötve mutatják be a közönség előtt.

 

Lőrincz V. Gabi

A textil körülveszi mindennapjainkat, s olyan sok arca, karaktere, oldala van, hogy lehetetlenség betelni vele. A szál az az alap, ami különféle módon megmunkálva művészi alkotássá is válhat. A kárpitművészet évszázadokon át része volt a belső terek arculatának kialakításában, napjainkban viszont mintha elhanyagolható tényezővé válna. A művésznő workshop keretében szeretné népszerűsíteni e műfaj szépségét és eleganciáját, bemutatva azt a folyamatot is, mely a gondolattól, a tervezésen keresztül, a szövésen át vezet az alkotásig.

 

Maison d'Elysian

Az Elysian márkát 2012 nyarán két fiatal divattervező, Bódis Boglárka és Gajer Emese alapította. A showroomban eddig két kollekciójuk tekithető meg. Az Elysian 2013 őszi kollekciója, melynél a 16. századi Velence sejtelmes hangulatához nyúltak vissza a tevezők, inspirációként A velencei kurtizán című film szolgált, míg a 2014 tavaszi-nyári kollekciót Marokkó díszei és színvilága – valamint az ott játszódó Casablanca című film – ihlette. A tervezők ezúttal a férfi ruhatár egyik legtradicionálisabb ruhadarabját, a szmokingot újragondoló és nőiessé varázsoló kollekciót igyekeztek létrehozni.

 

Numbernow

A fiatal építészek design stúdiója 2008 óta szerveződik és vesz részt Budapest design szcénájának átalakulásában. Munkáikban a jelen tervezői lehetőségek és helyzetek aránykeresése mutatkozik meg. Gyors és hosszútávú, mikro és grandiózus léptékek közötti folyamatos váltással az építészet és a tárgytervezés területén kommunikálnak a bevont alkotóval, művésszel.

 

PDSIGN

A PDSIGN formatervező stúdiót 2010-ben alapította Pataki Dávid és Sárközi Lilla. Pataki Dávid, tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fémműves formatervezőként. A stúdió munkáinak széles, sokszínű spektruma az ékszerektől kezdve a tárgyakon, lámpákon, bútorokon át a belső terek tervezéséig és kivitelezéséig terjed. Legyen szó megbízásról vagy saját munkáról, egyedi tárgyról vagy sorozatban készültről, a legfontosabb szempont, hogy kézzel fogható eredmény szülessen, ezért a stúdió folyamatosan keresi az alternatív megoldásokat, technikákat, anyagokat, amelyek segítik a saját, manufakturális kivitelezést.

 

Plié by Atelier

A Plié by Atelier kísérleti, kreatív műhely, első kollekciója saját fejlesztésű, innovatív bútorgyártási technológián alapul, és a tárgyalkotás élményét a felhasználó kezébe adja.

 

THEFOUR

A stúdió a THEFOUR márka központja, a tervezés és kísérletezés helyszíne, ahol a kreatív energiák szabadon áramolhatnak a három tervező között. A triumvirátus 2010 óta dolgozik együtt, azóta, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomáztak. Zsófia és Márton a ruhákra összpontosítanak, Anett felelős a bőrárukért. Ettől függetlenül szívesen dolgoznak együtt az inspiráció gyűjtéstől egészen az utolsó simításokig.

 

Zoób Kati divatház

Az elhivatottságáról, szakmai alázatáról, profizmusáról ismert kreatív művész vezetésével képet kapunk a magyar divatház életéből. Elénk tárul egy kívülről csodált világ, melynek küzdelmes és kemény mindennapjairól, szépségéről és buktatóiról vall a sokszínű alkotó. A magyar divatszakma nagyasszonya kifejezetten erre az eseményre rendez mini divatbemutatót.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés