bezár
 

film

2014. 08. 06.
Nem lesz DunaDOCK MasterClass a CineFesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2014. szeptember 12. és 21. között megrendezésre kerülő 11. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon elmarad a DunaDOCK dokumentumfilmes fórum MasterClass programja. Az okokat illetően mindkét fél közleményt hozott nyilvánosságra a Facebookon, melyeket alább változtatások nélkül, megjelenésük sorrendjében adunk közre.

A DunaDOCK közleménye:

"Kedves Barátaink,

sajnálattal közöljük, hogy a DunaDOCK nem tartja meg MasterClass programját a szeptemberi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

prae.hu

Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, a CineFest csak akkor tud idén helyet adni szakmai programunknak, ha abban – terveinkkel ellentétben – nem szerepel magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon.

Idén is szakmai kritériumok alapján válogattunk nemzetközileg elismert külföldi- és magyar dokumentumfilmeket MasterClassunkhoz. A hazai alkotások közül vetíteni terveztünk egy nagy klasszikust – Schiffer Pál Cséplő Gyuri (1978) című filmjét –, és egy nemzetközi fesztiválokat megjárt, friss dokumentumfilmet is. Történetesen mindkettő roma témájú.

Érthetetlen számunkra a CineFest vezetőségének indoklása, miszerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg.

Mi hisszük, hogy a dokumentumfilm olyan médium, amely segíti az egymás iránti empátiát, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy független filmes szakmai program szabadságát korlátozhatja az aktuálpolitika. 

Ilyen feltételekkel a DunaDOCK nem lesz jelen a CineFesten, döntésünkről már tájékoztattuk a fesztivált.

Őszintén sajnáljuk, hogy egy nemzetközi filmfesztiválon ilyen helyzet előállhat.

MasterClass sorozatunkat más helyszínen és időpontban folytatjuk, amelyről hamarosan tájékoztatunk benneteket.

Budapest, 2014. augusztus 

a DunaDOCK csapat
Böjte Ágnes, Groó Diana, Trencsényi Klára, Ugrin Julianna"

Forrás: a DunaDOCK facebook oldala

 

A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közleménye:

"A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programját fennállása óta szakmai szempontok határozták meg – ez idén sincs másképpen.

A DunaDock csapata a tavalyi fesztiválon együttműködött a CineFest szervezőgárdájával. Idén is megkerestek bennünket azzal, hogy egy roma témákkal is foglalkozó programot hoznának a fesztiválra, azonban mi úgy gondoltuk, hogy – mivel a fesztiválnak van hasonló programjai, idén ezt az összeállítást nem kívánjuk a programok közé felvenni. Így az együttműködést közös megegyezéssel nem újítottuk meg.

A fesztivál szervezői külön hangsúlyt fektetnek a hetedik éve a rendezvény részeként megszervezett roma tematikájú programra, a Roma-Kép-re, melynek keretében idén sikeres, miskolci roma emberekről mutatunk be öt portréfilmet.

Az előző évek Roma-Kép programjairól többek között itt olvashatnak:

http://cinefest.hu/hu/workshopok2011.html
http://cinefest.hu/hu/konferenciak2010.html
http://cinefest.hu/hu/konferenciak2009.html

CineFest szervezők"

Forrás: a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál facebook oldala.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés