bezár
 

irodalom

2014. 07. 29.
Csütörtökön búcsúztatják Dobos Lászlót
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön délután három órakor a pozsonypüspöki temetőben helyezik örök nyugalomra a július 25-én elhunyt Dobos László Kossuth-díjas felvidéki írót, műkritikust.

A hosszú betegség után életének nyolcvannegyedik évében, július 25-én elhunyt Dobos Lászlót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium kedden az MTI-vel.
    

prae.hu

Dobos László a felvidéki Királyhelmecen született 1930-ban. A sárospataki tanítóképzőt követően a pozsonyi Pedagógiai Főiskola magyar-történelem-polgári nevelés szakán végzett, öt évet tanított is az intézményben.
    

1956 és 1958 között a Szlovákiai Írószövetség magyar részlegének titkáraként meghatározó szerepet vállalt annak az Irodalmi Szemlének a létrehozásában, amelynek később főszerkesztője is volt 1968-ig. Ugyanebben az évben a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, a Csemadoknak az elnökévé választották, a tisztséget három éven át látta el.
    

Dobos László ezzel csaknem egy időben - 1970-ben történt leváltásáig - a nemzetiségi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter posztját is betöltötte, majd 1970 és 1972 között a Madách Könyvkiadót, később annak műszaki részlegét igazgatta. A felvidéki magyar könyvkiadó élére a rendszerváltás után tért vissza.
    

1989-ben a Magyarok Világszövetségének társelnökévé választották, 1990 és 1994 között az Együttélés politikai mozgalom parlamenti képviselője volt.
    

Írt tankönyvet, és jelentősek szépirodalmi művei is. Közéleti és irodalmi munkásságáért 1994-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2003-ban pedig a Köztársaság Elnökének Érdemérmét. 2007-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés