bezár
 

art&design

2014. 07. 17.
Nádasdy Történelmi Fesztivál Sárváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A történelem kevésbé ismert szeletét is szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel a sárvári történelmi fesztiválon, amelynek kezdetét ágyútűz jelzi majd pénteken kora délután a Nádasdy-várban.

A háromnapos Nádasdy Történelmi Fesztivál keretében ünnepi megemlékezést tartanak és megkoszorúzzák a fesztivál névadójának szobrát. A sárvári születésű Nádasdy II. Ferenc bárót (1555-1604) a törökök fekete bégnek nevezték el, rettegtek a hadvezértől, aki folyamatosan "sakkban tartotta" a portyázó törököket - idézte fel Takács Viktor, a fesztivál szervezője az MTI-nek.    
    

prae.hu

Az élményközpontú, interaktív fesztivál egyik látványos programja egyébként az élő sakkfigurás játék lesz. A nagyméretű sakktáblán az oszmán és a magyar hadat megjelenítő figurák csapnak össze. A magyar vitézeket Portisch Lajos nemzetközi nagymester irányítja, aki a záró napon a nagyszínpadon bordalokat is énekel majd - tette hozzá a fesztiválszervező.
    

A vásártéren hagyományőrzők állítják fel sátraikat és mutatják be a korabeli viseletet, fegyvereket, a "marcona kinézetű oszmánok" pedig kávéval is megkínálják a vendégeket. A fesztivál első napja a vitézek bevonulásával, majd táncházzal zárul.
    

A vitézek a következő nap délelőttjén a korabeli vásárütéseket idézik meg, amelyekkel a harcosok annak idején kevéske zsoldjukat igyekeztek kiegészíteni. A modernkori rajtaütés természetesen előre meghatározott koreográfia szerint zajlik majd.
    

A külső vár egy "békésebb esemény", a Nádasdy ételmustra helyszíne lesz. A tradicionális étkeket - többek között nyúlsültet, berbécset (azaz báránysültet) feketelével, árpakását kevés szalonnapörccel - szabadtéri tűzön készítik el a versenyzők.
    

A fesztivál kiemelt programja a korabeli viseletbe öltözött hagyományőrzők ostromjátéka: az ostromtéren zajló ütközetben a nyugati zsoldos csapatok - a felajánlott zsoldtól függően - segítik a magyarokat, illetve az oszmán hódítókat.  
    

A nagyszínpadon a fesztivál ideje alatt több mint húsz előadásra várják az érdeklődőket: a Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai például középkori énekeket adnak elő, a Nádirebek együttes reneszánsz dallamokat szólaltat meg, az Eklektriko elektronikus folkzenét játszik, a Szelindek pedig törökkori zenével szórakoztatja a közönséget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés