bezár
 

film

2014. 07. 10.
Életműdíjat kapott William Friedkin
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kristály Glóbuszt kapott életművéért a 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban William Friedkin világhírű amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer.

Az Oscar-díjas filmes az elismerést A félelem bére című 1977-es filmje felújított, digitális változatának ünnepélyes bemutatója alkalmával szerdán éjfél előtt vette át a Thermal szálló nagytermében.
    

prae.hu

"A díjat a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért ítéltük oda William Friedkinnek" - jelentette ki Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke.
    

A filmszínház közönsége felállva, percekig tartó tapssal köszöntötte Friedkint.
    

"Engem és kollégáimat meghatározó módon befolyásoltak az ötvenes és a hatvanas évek európai filmjei, például (Federico) Fellini és (Michelangelo) Antonioni alkotásai. 1967-ben pedig Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjét láthattuk, amely Oscar-díjat kapott és nagyon erőteljesen befolyásolta az én generációmat" - nyilatkozta a Kristály Glóbusz átvétele után Friedkin.
    

Hozzátette: nagyon inspiráló volt számára az 1968-as "prágai tavasz" is, amelyet az elnyomás elleni lázadásnak tart. "Arra ösztönzött minket, hogy jobb filmeket készítsünk, és arra is, hogy a vietnami háború ügyében fellépjünk az amerikai kormány politikája ellen" - húzta alá.
    

Bartoska szerint William Friedkin kitüntetésével a fesztivál folytatja azon igyekezetét, hogy minél szélesebben mutassa be a hetvenes évek amerikai filmművészetét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Luca Guadagnino: Challengers
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés