bezár
 

art&design

2014. 07. 08.
Botrányt keltett a kínai városfalra tervezett lift
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az agyaghadseregéről híres kínai Hszian történelmi városrészét képező 600 éves városfal két bástyáját is megbontották, mert vállalkozók liftet akartak a falhoz szerelni. Az eset megbotránkoztatta a látogatók egy részét, és heves vitát váltott ki az interneten.

A fejlemények arra indították a helyi vezetést, hogy újragondolja a projektet, és máris intézkedtek az építkezés leállításáról. E mögött - úgy tudni - nem is annyira az illetékesek belátása, hanem inkább az húzódik meg, hogy az "átalakításhoz" a város egyik hivatala nem kapta meg az engedélyt a másiktól, továbbá az országos műemlékvédelmi főhatóság jóváhagyása is hiányzik.
    

prae.hu

A hsziani hatóságok igyekeztek megvédeni korábbi döntésüket, és hangoztatták, hogy túlzásnak érzik a tömegek felháborodását, mivel - szerintük - a lift tartószerkezete és működése nem okoz kárt a falban, viszont megkönnyítené az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak a 12 méter magas falra való feljutását.
    

Az interneten fellelhető bejegyzések tanúsága szerint hszianiak már korábban szóvá tették, hogy a városfal déli kapujánál az építkezés közben egy lőrést például "el kellett távolítani" az épülő felvonó állványzata miatt. Országos botrány azonban csak az után lett belőle, hogy az országos média is foglalkozni kezdett az üggyel.
    

A hivatalos magyarázat szerint a szóban forgó falszakasznál "éppen" felújítási munkálatokat végeznek, megerősítik a kaput, és ezeket szolgálják a látott és kifogásolt acélszerkezetek, állványok. Mintegy kihasználva a helyzetet, a lifteknek is helyet akartak kialakítani - jegyezték meg a liftpártiak.
    

Az ősi fal, amelynek nem oly régen az amerikai first lady, Michelle Obama és két lánya, valamint édesanyja is a látogatója volt, Kína köztudottan egyik legjobb állapotban megőrzött városfala. A Ming-dinasztia idején (1368-1644), 1374 és 1378 között épült, 13,74 kilométer hosszú. A legmagasabb szintű országos műemlékvédelmi kategóriába tartozik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés