bezár
 

art&design

2014. 07. 08.
Dada és szürrealizmus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarországon soha nem látott teljességű anyaggal nyújt átfogó képet a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dada és szürrealizmus - Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című, szerdától látogatható kiállítása.

Ritka alkalom, hogy egy intézményben egyszerre három tárlat nyílik meg - emlékeztetett a kiállítások keddi megnyitóján a kultúráért felelős államtitkár. Hoppál Péter elmondása szerint a jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából rendezett tárlat mellett a dada és szürrealizmus magyar recepcióját az Átrendezett valóság, a szürrealista és dadaista ihletésű filmművészet alkotásait az Életre kelt (film)kísérletek című kísérőtárlatok mutatják be.
    

prae.hu

"Ez a három kiállítás jó alkalmat kínál a magyar közönségnek arra, hogy eredeti alkotások és azok értő interpretációja segítségével megismerkedjen egy óriási hatású nemzetközi mozgalommal" - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Mint hozzátette, az avantgárd mindig a valóság újraértelmezésére törekedett, érdeklődött az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági kérdések iránt és e téren reformokat követelt.
    

Felidézte, hogy a dadaizmus alkotói azt hirdették, a túlzottan racionális gondolkodás vezetett az éppen száz éve kitört 1. világháborúhoz, a mozgalom azonban nem tudta megakadályozni a 2. világháború kitörését. "A kiábrándultság nem lehet elegendő ok minden érték általános elvetésére" - figyelmeztetett az államtitkár.
    

Hoppál Péter kiemelte: a haladáshoz szükségszerű a kísérletezés, az azonban a művész döntésén múlik, állást foglal-e társadalmi kérdésekben, ennek során mindenesetre akár el is vetheti korának uralkodó irányzatait.
    

Duchamp, Man Ray, Magritte, Miró, Dalí bátran letértek a kitaposott ösvényekről és bár egykor elutasították a követendő példákat, mára maguk is követendő példákká váltak - mondta el az államtitkár.
    

James S. Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója felidézte: öt éve A Szentföld öröksége címmel mutattak be válogatást Budapesten az Izraeli Múzeum kincseiből, 2011-ben Jeruzsálemben állították ki az Esterházy-gyűjtemény kincseit, tavaly pedig francia impresszionista mesterek remekei érkeztek Jeruzsálemből a Magyar Nemzeti Galéria kiállítására.
    

Az Izrael Múzeumban kiállított dadaista és szürrealista művek elsősorban adományok útján kerültek be az intézmény egyik legnagyszerűbb gyűjteményébe - árulta el James S. Snyder, hozzátéve: mintegy 1200 darabos dadaista és szürrealista kollekciójukból a 120 legkiemelkedőbb munkát hozták el Budapestre.
    

Kumin Mónika kurátor kiemelte: a Dada és szürrealizmus című kiállítás hazai tárlaton korábban nem látott teljességben mutatja be a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát.

Az Izrael Múzeum gyűjteményéből Adina Kamien Kazhdan kurátori koncepciója alapján válogatott tárlat átfogó képet nyújt a dadaizmus és a szürrealizmus meghatározó alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig.
    

A kiállításon bemutatott több mint száz festmény, objekt, fotómontázs, kollázs, asszamblázs és ready-made (műalkotássá nyilvánított használati tárgy) a dadát és a szürrealizmust meghatározó fogalmak, témacsoportok mentén kínál betekintést az irányzatok történetébe - tette hozzá.
    

Kumin Mónika elmondta: az általa, valamint Gergely Mariann, Kolozsváry Marianna és Százados László által közösen rendezett, Átrendezett valóság című kísérőtárlat magyar köz- és magángyűjtemények műtárgyaiból válogatva tekinti át a dada és a szürrealizmus magyarországi hatását, részben kronologikus, részben tematikus csoportosításban.
    

A C épület harmadik emeleti kiállítótermében nyílik meg az Életre kelt (film)kísérletek című tárlat. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének munkatársa, Orosz Márton kurátori munkájának köszönhetően a kiállítás a két világháború között kibontakozó első filmavantgárd emblematikus alkotásait mutatja be - közölte Kumin Mónika.
    

Az október 5-ig látogatható kiállítások kísérőprogramjairól www.mng.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés