bezár
 

irodalom

2014. 07. 08.
Marx levele kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal kerül árverésre Karl Marx egy kézzel írott levele Kínában, ahol a marxizmus a mai napig kötelező tantárgy.

A július 21-i licitet lebonyolító sanghaji Hosane aukciósház tájékoztatása szerint a ritkaságnak számító levelet egy Marxért rajongó helyi gyűjtő ajánlotta árverésre, aki évekkel ezelőtt egy nagyon drága, több száz éves kínai festményt cserélt el a dokumentumra.
    

prae.hu

A levelet Marx 1869-ben írta az angliai Manchesterben, abban a szocializmus atyja azt tudakolja egy barátjától, hogy elméletei milyen fogadtatásban részesültek Oroszországban. A levél írása idején Marx fő műve, az 1867-es A tőke átdolgozott német második kiadásán és az első orosz kiadáson dolgozott.
    

A levél kikiáltási ára egyelőre nem ismert, feltételezhető ugyanakkor, hogy rekordösszeget adnak érte. Ezt egyrészt Marx töretlen kínai népszerűsége indokolja, másrészt az a tény, hogy négy évtizede nem került nyilvános árverésre a filozófus egyetlen levele sem sehol a világban. Az aukciósház szerint A tőke egy oldalának kéziratát nemrég 2,5 millió euróért kínálták megvételre, de nem tudni, hogy elkelt-e ezen az áron.
    

Marx írásainak kétharmadát Hollandiában őrzik, a fennmaradó részt oroszországi archívumok tudhatják magukénak. A kínai állam jelenleg öt Marx-levelet birtokol, az utolsó két levél 2011-es megvásárlása kapcsán a Zsenmin Zsipao központi lap úgy fogalmazott: a dokumentumok hatalmas értéket képviselnek, a marxista irodalom klasszikusának számítanak.
    

A marxizmus a kínai oktatási rendszerben a kötelező tantárgyak közé tartozik mind a középiskolások, mind az egyetemisták számára.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés