bezár
 

art&design

2014. 07. 08.
Újra kiállították a Vestonicei vénuszt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra láthatja a közönség a híres Vestonicei vénuszt, a Cseh Köztársaság legértékesebb régészeti leletét, a cseh és morvaországi múzeumok legféltettebb kincsét.

A felső paleolitikumban készített, ma mintegy 30 ezer éves, 11 centiméter magas, meztelen nőt ábrázoló, égetett anyagszobrocska hétfőtől az észak morvaországi Opava városban működő Sziléziai Tartományi Múzeumban látható a cseh- és morvaországi múzeumok megalapításának 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon.
    

prae.hu

A Sziléziai Tartományi Múzeum a Cseh Köztársaság mai területén működő múzeumok közül a legrégibb, 1814-ben nyílt meg. Az opavai múzeum a kiállítást a prágai Nemzeti Múzeummal és a brünni Morva Tartományi Múzeummal közösen rendezi. A Vestonicei vénuszt ezért később Prágában és Brünnben is megtekinthetik az érdeklődők.
    

Az értékes szobrot rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a hét végén szállították a Morva Tartományi Múzeum raktárából Opavába.
    

A Vestonicei vénusznak elkeresztelt agyagszobrot 1925-ben a Karel Absolon által vezetett kutatócsoport találta meg egy Dolní Vestonice melletti őskori lelőhelyen. Két darabban, egy őskori tűzhelyből került elő. Pénzbeli értékét néhány éve az amerikai régiségkereskedők mintegy 40 millió dollárra becsülték. Szakértők szerint azonban a Vestonicei vénusz értéke ennél sokkal nagyobb.
    

A szobrocskát a Morva Tartományi Múzeum széfjében őrzik, és csak ritkán van kiállítva. Legutóbb 2013-ban Londonban láthatták az érdeklődők egy, a British Museumban megrendezett kiállításon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés