bezár
 

irodalom

2008. 12. 05.
Megkezdődött a debreceni könyvünnep
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először rendezik meg egy időben a csaknem 40 éves múltra visszatekintő Debreceni Irodalmi Napokat és az V. Debreceni Könyvszemlét; a két esemény közös megnyitóját csütörtökön tartották a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

prae.hu

A korábban elsősorban a szakmai közönségnek szervezett irodalmi napokon az idén a népszerű irodalmat állítják a középpontba. Többek között előadások hangzanak majd el a krimiről, a szingliregényekről, a naplókról, a sci-firől, az erotikus írásokról, a szappanoperákról és a kabaréról is.

A könyvszemle - a régió legnagyobb könyvvására - központi témája idén a mese, s a műfaj apropóján találkozhatnak az olvasók Kányádi Sándorral, Csukás Istvánnal és Jankovics Marcellel is. A könyvszemlén 32 alkalommal dedikálnak a szerzők.

Debreczeni Attila, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese logikus lépésnek nevezte a két rendezvény egyidejű megtartását, már csak a témák - a mese és a népszerű irodalom - közelsége miatt is.

Mint mondta: a népszerű irodalom szépségeit is meg kell látnunk, mint ahogy azt is, hogy a magas irodalom sem mindig tökéletes.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a könyvünnep megnyitóján ugyancsak találónak nevezte a könyvszemle témáját, mivel a mesét mindenki szereti, s a felnőttek is szívesen olvasnak jó kis történeteket.

A polgármester szerint is jó volt az irodalmi napok témaválasztása, mert - ahogy fogalmazott - a népszerű irodalom segítségével el lehet érni, hogy tv-műsorok nézése helyett könyveket is olvassanak az emberek.

Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője elmondta: ezúttal is megrendezik az Alföld-díjasok estjét és a rendhagyó irodalmi órákat. 

Az Alföld-díjat az idén Imre László akadémikus, irodalomtörténész, Kőrösi Zoltán író, műfordító és Szilágyi Ákos költő, esztéta kapta - tette hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés