bezár
 

art&design

2008. 12. 06.
Maurer Dóra képzőművész tárlata a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Maurer Dóra festő, grafikus munkáit felvonultató retrospektív tárlat látható Szűkített életmű címmel a Ludwig Múzeum - Kortárs Képzőművészeti Múzeumban Budapesten péntektől.

prae.hu

 A mágikus négyzettel foglalkozó mennyiségtábla mellett fotóinterakciók, eltolódásokat és felcserélhető mozgásfázisokat bemutató grafikák, a '70-es évek első munkái és a legújabban készült képek is megtekinthetők a február 22-ig látogatható tárlaton. A kiállítás nem az időrendi sorrendre törekszik, hanem a matematikai elvek bemutatása a cél - mondta el Bálványos Anna kurátor a tárlatról tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A kiállított műveken keresztül láthatóvá válnak a művész munkásságát jellemző tendenciák, a felületek torzítása, a virtuális térbefordulás, a sík meggörbülése. A kiállítás másik vonulata azt követi nyomon, hogyan alakulnak át és elevenednek meg Maurer Dóra korábban használt standard színei egészen a mai, a színérzékelésre apelláló Szférikus pikkelyek műcsoportig, emellett helyet kapnak a tárlaton a művész 1973 és 1996 között készült film- és videomunkái.

A kurátor kiemelte: a kiállításhoz katalógus is készült, ennek kuriózuma, hogy a művész által jegyzetelt, alkotásait jegyzékbe vevő "leltárkönyvet" is tartalmazza, amely a ,60-as években készült.

Maurer Dóra Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítő 1990-2003 között a Képzőművészeti Főiskola docense, 2003 óta egyetemi tanára. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia levelező, 1998 óta rendes tagja. Az 1961 óta kiállító alkotó munkáit bemutatták többi között Grazban, Utrechtben, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban, Nürnbergben, Stuttgartban, Székesfehérváron, Budapesten az Ernst Múzeumban és a Ludwig Múzeumban. Az 1937-ben született művész az 1970-es évek óta a képzőművészeti élet egyik meghatározó alakja. Festményeket, grafikákat, fotókat, filmeket, kollázsokat, installációkat készít. Művei a geometria, a színelmélet és az érzékelésről szóló elméletek felhasználásával készülnek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés