bezár
 

film

2014. 06. 30.
Kína és Hollywood háborúban áll
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kínai filmipar háborúban áll Hollywooddal és csupán pár éve van rá, hogy növelje versenyképességét az amerikai piacról származó filmekkel szemben - mondta egy szakmai fórumon a kínai filmhatóság elnöke.

prae.hu

 A háború eddig csak csendesebb frontokon zajlott, az igazi csata idén kezdődik - fogalmazott Csang Hung-sen, az állami rádió-, film- és televíziófelügyelet, a SARFT elnöke. A kínai filmiparnak egyre nagyobb kihívásokkal kell megküzdenie, a 2014-es év pedig kulcsfontosságú lesz annak bizonyítását illetően, hogy eléggé versenyképes-e az amerikai gyártókkal szemben - jelentette ki.
    
A kínai filmgyártás az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött, ám még továbbra is a növekedési fázisban van, s nem teljesen érett, fokozottan ki van téve az ingadozásoknak. Idén előfordulhat az, hogy az országban korlátozott számban bemutatható külföldi filmek jegybevételei meghaladják a hazai alkotások után beszedett összegeket, ami egyértelműen a helyi ipar gyengeségét bizonyítaná - mondta Csang.
    
Az illetékes jóslatának valóra váltását a már bemutatása napján rekordot döntő Transformers 4 vagy az X-Men sorozat aktuális részének sikere is mind valószínűbbé teszi, ráadásul míg tavaly több nagyszabású kínai produkció is csalogatta a film szerelmeseit, idén a hollywoodi stúdiók ellensúlyozására nem várható kiemelkedő hazai kasszasiker.
    
A kelet-ázsiai országban jelenleg évente 34 külföldi film mutatható be, melyeket a SARFT hagy jóvá. Egy korábbi, a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) kötött megegyezés értelmében ugyanakkor a mozikba kerülő külföldi filmek számát Kína 2017-ben emelni kényszerül.
    
A külföldi filmek korlátlan Kínába áramlása ellen az ipar állami támogatása sem érdemi segítség - véli Csang. Ezen túl már ma is jellemző trend az amerikai filmek kínai ízlésvilágra formálása, kínai forgatási helyszínek, kínai színészek alkalmazása, ezek mind a helyi filmgyártás ellen hatnak.
    
Kína nemrég jelentette be, hogy a filmipar egymilliárd jüanos (36 milliárd forint) központi tőkeinjekciót kap, ezt évi 5-10 film elkészítéséhez, kapcsolódó beruházásokhoz és a filmek külföldi értékesítéséhez használhatják fel.
    
Csang a helyi mozikat a hazai érdekek szem előtt tartására is felkérte, így például azt szorgalmazta: a filmszínházak ne vetítsék összes termükben a Transformers 4-et, hagyjanak teret hazai filmeknek is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés