bezár
 

irodalom

2014. 06. 27.
L. Simon: a politika a szakma ellenében nyilvánul meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A politikának sokszor a szakma ellenében kell megnyilvánulnia - jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteken a Hajdúböszörményi Írótáborban (HÍR).

prae.hu

L. Simon László az elsősorban költői-alkotói munkájáról szóló beszélgetésben néhány, a politikusi élettel összefüggő kérdésre is kitérve elmondta: lehet, hogy a politika sokszor "mellélő", de sokszor innovatívan hat a szakmákra.
    
Történelmi kérdésekben képesek vagyunk közmegegyezésre, elfogadjuk, mintha korábban sem lett volna vita azokról - mondta Klebelsberg Kunó nevét említve, akit szerinte ma a jobb- és baloldalon egyaránt kiemelkedő, eredményes kultúrpolitikusnak tartanak.
    
Azonban ha visszatekintünk, hogy mit kapott ő a kortársaktól, a sajtótól vagy a parlamentben még saját párttársaitól is, akkor látható: hasonló küzdelmeket kellett vívnia, mint mai utódainak - fejtegette L. Simon László.
    
A politikusi létben más tehetségre, más képességekre van szükség, mint bármelyik szakmában - fűzte hozzá és a miniszterelnök munkakörét hozta fel példának: egy miniszterelnök feladata komplex, napi szinten hoz döntéseket. Lehet olyan szakterület, amelyhez nem ért, de képes átlátni a folyamatokat, rendszerbe helyezni azokat és döntést hozni. Egy miniszterelnöktől, de még egy minisztertől sem lehet elvárni, hogy a szó klasszikus értelmében szakpolitikus legyen - mondta.
    
"Nem biztos, hogy a politikában mindig az segít, ha a szakma lobbistái ott vannak" - mondta hozzátéve, ezt sokan nem értik, "belülről ugyanis sok más szempontot is lát az ember".
    
Üdvös lenne több olyan politikus, aki a kultúrából jön, de azt is látni kell, hogy a politika hozhat jó döntést a szakmai közösség ellenére - jegyezte meg. Minden szakmai közösség ugyanis a status quo fenntartásában érdekelt, ebben az értelemben minden közösség hasonló törekvéseket mutat, mint maga a politika - tette hozzá.
    
Ennek kapcsán szólt azokról a támadásokról, amelyek a folyóirat-támogatási rendszer átalakítása miatt érték. "Nem akarom megszüntetni a folyóirat-támogatást" - jelentette ki, de megjegyezte: "az is biztos, ha a szakmán múlik, soha nem lesz változás, s az sem fogja érdekelni őket, ha csak két folyóiratot adnak el".

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés