bezár
 

film

2014. 06. 27.
Goda Krisztina a hatalomról forgat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Veszettek címmel forgat játékfilmet hat év után újra Goda Krisztina Balázs Béla-díjas filmrendező, a forgatókönyvet ezúttal is Divinyi Rékával közösen írta. A rendező az MTI-nek elmondta: a történetben elsősorban a hatalom emberekre gyakorolt hatása és a manipuláció mikéntje érdekelte.

prae.hu

A jelenleg Kazincbarcikán folyó forgatás szünetében a rendező elmondta, hogy az elmúlt három hétben minden nap 2-3 jelenetet vettek fel, köztük több akciót. Ilyen volt például egy üldözéses jelenet, amely során a filmbeli könyvtár is lángra kapott, de felgyújtottak egy autót is. "Egy hónapot töltünk Kazincbarcikán, szakmailag és emberileg is kiváló csapat állt össze. Persze a vidéki forgatás összerántja a csapatot, van egy kis osztálykirándulás-hangulat" - fogalmazott Goda Krisztina, akinek utoljára a 2008-os Kaméleon című filmjét láthatták a nézők.
    
A forgatási helyszínek között van még Budapest, illetve Várpalota, ahol három hetet tölt majd el a stáb. A helyszínválasztásról Goda Krisztina elmondta, hogy a film egy munkanélküliséggel küszködő kisvárosban játszódik, amihez a két vidéki település ideálisnak bizonyult, nemcsak azért, mert kifejező tereket találtak, hanem mert itt találhatók a "sztálinbarokk" legszebb épületei is.
    
A film egy testvérpárról szól, amelynek idősebb tagja igazi kallódó vagány, míg öccse ki akar törni társadalmi helyzetéből. A filmbeli kisvárosba új rendőrfőnök érkezik, aki meglátja a két fiúban a lehetőséget, először segít nekik elkerülni a börtönt, majd egyfajta polgárőrséget szervez velük a bűnözés visszaszorítására - fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy többet nem szeretne elárulni, mert nem akarja a történet fordulópontjait lelőni.
    
Arra a kérdésre, hogy mennyire reflektál a történet a mai Magyarországra, Goda Krisztina azt felelte, hogy bár nem lehet elvonatkoztatni az aktuálpolitikai vonatkozásoktól, szerinte a filmben ábrázoltak nem kizárólag Magyarországra, hanem egész Európára jellemzők. "Engem a hatalom mechanizmusa érdekelt, az, hogy mit művel akár egy kis hatalom is a személyiséggel" - magyarázta, hozzátéve, hogy ugyanilyen erősen foglalkoztatta a csoportmanipuláció természete is.
    
A Veszettek Czető Bernát László dramaturg és forgatókönyvíró Kakukk című kisregényén alapul, de a forgatókönyv elkészítése előtt ellátogattak fiatalkorúak börtönébe, cigánytelepekre is. A terepmunka a viszonyítási pontok meghatározása miatt volt fontos - mutatott rá a rendező, kiemelve, hogy az ő szereplőik nem bűnözők a klasszikus értelemben, hanem inkább "sármos csibészek, akik már a bűnözés határán állnak".
    
A Divinyi Rékával való közös munkáról szólva megjegyezte, hogy a forgatókönyvírás nagyobb részét Divinyi Réka végezte, az ő feladata inkább a dramaturgiai fejlesztés volt. "Nagyon sokat tanultam Rékától. Hasonlóan gondolkodunk, nem két ego feszül egymásnak, hanem addig érvelünk, amíg a másik érvrendszere meg nem inog" - mesélte.
    
A fiúk szerepében ifj. Vidnyánszky Attila és Klem Viktor lesz látható, a rendőrfőnököt Fenyő Iván alakítja, aki Goda Krisztina Szabadság, Szerelem című 1956-os filmjében a főszerepet játszotta. "Iván érzi a kamerát, ugyanakkor nagyon erős személyiség" - fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy a színész felkérésében az is közrejátszott, hogy Fenyő Iván sokféle küzdősportot kipróbált már, a filmhez pedig el kellett sajátítania a Fülöp-szigeteki escrima kali alapjait is.
    
A további fontos szerepekben Györgyi Anna, Molnár Piroska, Nyári Oszkár, Törőcsik Franciska, Bán Bálint, Béli Ádám és Fritz Attila is látható lesz.
    
A film a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Megafilm gyártásában készül. A producere Kálomista Gábor, az operatőre Babos Tamás.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés