bezár
 

art&design

2014. 06. 26.
Először ellenőrizte a Forster Központot az ÁSZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal ellenőrizte a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, korábban Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) működését az Állami Számvevőszék. A 2009 és 2012 közötti időszakot érintő vizsgálat során a 2012-es átalakításokkal összefüggésben találtak hibákat a szabályszerűségi és átláthatósági követelményekkel kapcsolatban.

prae.hu

A szabályszerűségi ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy 2009 és 2012 között az intézmény a rábízott közpénzekkel és állami vagyonnal felelősen, a szabályok betartásával gazdálkodott-e, kialakította és működtette-e belső kontrolljait, átszervezése megalapozott, átlátható és szabályos volt-e, továbbá az irányítását ellátó minisztériumok tevékenysége megfelelt-e jogszabályi előírásoknak - tájékoztatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben az MTI-t.
    
Az ÁSZ megállapította, hogy a kulturális örökségvédelmi szervezetrendszer 2009-2011 között történt átalakítása megalapozott, szabályszerű és átlátható volt, a 2012-es átalakításokkal kapcsolatban azonban – a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának beolvadása során – a szabályszerűségi és átláthatósági követelmények nem érvényesültek.
    
Az ellenőrzött időszakban az intézmény pénzügyi gazdálkodása alapvetően szabályszerű, fizetőképessége biztosított volt. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának beolvadásával a KÖH vagyonának állománya jelentősen nőtt, 2009-től 2012 végéig kilencszeresére. A vagyon nyilvántartása, kimutatása a 2012. év kivételével szabályszerű volt.
    
A közlemény kitér arra, hogy 2012-ben a leltározás elmaradása miatt a beszámoló mérlegének leltárral való alátámasztása nem valósult meg, így a mérleg nem mutat valós képet a KÖH gazdálkodásáról.
    
A feladatellátást érintően a kulturális javak külföldre történő kiviteléhez kapcsolódó eljárások szabályszerűségét is értékelte az ellenőrzés, amelyből kiderült, hogy az ezzel kapcsolatos hatósági feladatokat a KÖH a teljes ellenőrzött időszakban ellátta, azonban a kiviteli engedélyek nyilvántartását hiányosan vezették.
    
Továbbá az intézmény belső kontrollrendszere nem biztosította maradéktalanul a szabályszerű feladatellátást, közpénzfelhasználást és vagyongazdálkodást, a kontrollkörnyezet a belső szabályzatok aktualizálásának, továbbá az ellenőrzési nyomvonal kialakításának elmaradása miatt nem felelt meg a jogszabályoknak. Az ellenőrzött időszakban nem volt biztosított a kockázatkezelési rendszer szabályszerű működtetése, a belső ellenőrzési jelentések alapján nem minden esetben készítettek intézkedési tervet, illetve nem gondoskodtak a javaslatok végrehajtásának és hasznosulásának nyomon követéséről.
    
Az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének, valamint a Forster Központ elnökének fogalmazott meg javaslatokat, ezekre a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés