bezár
 

irodalom

2014. 06. 25.
Szélkiáltó: jubileumi koncert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hymnus a borhoz címmel borverseket zenésített meg új lemezére a Szélkiáltó együttes. Az egyik legjobb hazai népzenei csapat, amely az év végén nagy koncerttel ünnepli 40. születésnapját, ismert költőktől válogatott a CD-re.

prae.hu

A Szélkiáltó repertoárjában korábban is szerepelt néhány bordal, ez nőtte ki magát önálló anyaggá. A Hymnus a borhoz című, nemrég megjelent CD-n Robert Burns, Petőfi Sándor, József Attila, Babits Mihály, Szécsi Margit, Heltai Jenő borversei mellett a tematikába illeszkedő népdalok is szerepelnek.
    
"Az ókori görögök és rómaiak, a Bacchus ünnepek óta nagyon sok költő megénekelte verseiben a bor hatását, szellemi erejét. A bordalok nagyon jelentős tárházát nyújtja a folklór, ami mutatja, hogy az emberek viszonya a borhoz nemcsak az ivás, hanem az arról történő gondolkodás" - mondta Lakner Tamás, a Szélkiáltó együttes alapítója az MTI-nek.
    
Megjegyezte, hogy több mint két évtizede ő szervezi a pécsi bordal-fesztivált, ami egyedülálló Európában; a Szélkiáltó is így került közelebb a műfajhoz.
    
A zenész kitért arra, hogy a CD-n szereplő egyetlen hölgy szerzőről, az 1990-ben elhunyt Szécsi Margitról, Nagy László feleségéről kevesen tudják, hogy írt borverset (a lemezen Költő és halál című művének megzenésítése hallható), sokkal inkább köztudott ez a 18. század második felében élt Robert Burnsről, a skótok nemzeti költőjéről, aki lubickolt az élet örömeiben, a borok és a whisky, valamint a szép lányok ugyanúgy megihlették, mint például a májas hurka, amelyhez ódát intézett. Burns maga is írt dalokat ismert dallamokra.
    
"Nem ezekből a dallamokból indultunk ki, amikor A nagyhasú flaskó és a Hoci a számlát című verséhez zenét készítettünk, a költemények hangulata és ritmikája volt a lényeg. Mindkét verset Weöres Sándor fordította magyarra, aki akárcsak más művekhez, ezekhez is zseniálisan nyúlt. A Burns-dalok, Szécsi Margit verse, valamint Heltai Jenő A kantinos kisasszony című megzenésített műve már szerepelt korábbi Szélkiáltó-kiadványokon. Ezeket újból hangszereltük, a többi az elmúlt időszak terméke" - mesélte Lakner Tamás.
    
Bár a zenekar minden koncertjét népdallal kezdi, előző albumain nem szerepeltek népdalfeldolgozások. Az újon több is van, például a Te vagy a legény vagy a Csínom Palkó.
    
"Ezekben együtt él a vers és a dallam, amit nem lehet külön kezelni. A lemezen a népdalszerűség mint stílus markánsan van jelen, a zene kevésbé olyan szerteágazó, mint mondjuk a legutóbbi, 2011-es Márai-lemezünkön. Persze a Szélkiáltóra jellemző jó értelemben vett eklektikusság ott van, és a változatosságra törekvést a Pannon Filharmonikusokkal felvett négy szám is bizonyítja" - sorolta a zenekarvezető.
    
A pécsi Szélkiáltó együttes idén ünnepli 40. születésnapját. A jubileumi nagykoncert december 13-án a pécsi Kodály Központban lesz, az említett Pannon Filharmonikusok mellett a pályatárs-barát, öt évvel idősebb Kaláka is fellép. A koncerten a Szélkiáltó eddigi négy évtizedének dalaiból kap egy vaskos válogatást a közönség.
    
"A Kaláka még sohasem énekelt filharmonikus zenekarral, ez külön zenei csemegének ígérkezik, és természetesen Gryllus Daniék velünk is előadnak közösen néhány dalt. Szoktak minket párhuzamba állítani a Kalákával, és valóban nagyon sok minden közös bennünk, hasonló hangszereken játszunk, szemléletmódunk azonos, egyforma alázattal nyúlunk a versekhez. Igaz, ők jóval ismertebbek nálunk, ami régebben foglalkoztatott minket, de hosszú évek óta már nem. Hogy a Szélkiáltó nem tudott annyi emberhez eljutni, az nyilván a vidéki létünkből is adódott, meg mi nem csak a zenélésből élünk, számunkra ez inkább örök szerelem, a Kalákánál a folyamatos jelenlét, a koncertek, a promóció jóval fontosabb" - fejtette ki Lakner Tamás.
    
A Hymnus a borhoz című Szélkiáltó-lemezt a Kaláka vezetőjének cége, a Gryllus Kiadó adta ki. Lakner Tamás elmondta, hogy a Szélkiáltó következő projektje valószínűleg a Pécsett élő költő, Bertók László műveinek megzenésítésére épülő zeneanyag lesz.
    
A Szélkiáltó 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Az akusztikus hangszereken énekelt verseket előadó együttes - amelyben Lakner Tamás hegedül, gitározik és mandolinon játszik, Fenyvesi Béla gitározik, tamburicán és blockflötén játszik, Keresztény Béla gitáron és ütőhangszereken, Rozs Tamás pedig csellón és gitáron, emellett mindannyian énekelnek - 1983-ban kategóriájában megnyerte a Magyar Televízió Ki Mit Tud? című vetélkedőjét. Eddig tizenöt önálló lemezt készítettek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés