bezár
 

art&design

2014. 06. 19.
Kortárs magyar művészek kiállítása Varsóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A holokauszt 70. évfordulója alkalmából június 23-án Hol van a te testvéred? címmel kiállítás nyílik a varsói Zsidó Történeti Intézetben Ámos Imre magyar zsidó festőművész, a holokauszt áldozata munkáiból, valamint mintegy harminc kortárs magyar képzőművész Ámos alkotásaira reflektáló műveiből.

prae.hu

Mint Tischler János, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta, a kiállítás a kultúrintézet, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a varsói Emanuel Ringelbaum Zsidó Történeti Intézet együttműködésében valósul meg. Összesen 69 műtárgyat, festményeket és egyéb műalkotásokat állítanak ki. A lengyel közönség, amely eddig nem ismerte Ámos Imrét, a festőművész 25 leghíresebb alkotását tekintheti meg, köztük a Szolnoki vázlatkönyvet.
    
Láthatók lesznek kortárs magyar írók - mások között Lator László, Kertész Imre, Takács Zsuzsa és Závada Pál - kézzel írott emlékezései és levetítik Gothár Péter Akasztottak című filmjét is. A megnyitón Pawel Spiewak, a Zsidó Történeti Intézet igazgatója, a Varsói Egyetem szociológia professzora és Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet köszöntője után beszédet mond Galambos Ádám evangélikus teológus, a kiállítás ötletadója és kurátora, fellép Dés László, Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész.
    
A már Szentendrén, Budapesten, Pécsett, Dunaszerdahelyen és Berlinben is bemutatott kiállítás fővédnöke Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, védnökei Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.
    
A kiállítást felveszi programjába a Lengyelországi Zsidók Történeti Múzeuma is, amely széles körű felvilágosító munkát végez a holokausztról a lengyel fiatalok között. A náci Németország által megszállt Lengyelországban mintegy 3 millió lengyel zsidó esett a holokauszt áldozatául, ezért ez a téma ott különösen kényes és igen nagy érdeklődésre tart számot - mondta el Tischler János.
    
Varsóban a kiállítás a nyár végéig látható, november elején pedig Wroclawban mutatják be a zsidó kulturális hagyományokat őrző, ma kulturális célokra használt Fehér Gólya zsinagógában.
    
Az igazgató elmondta még, hogy a holokauszt-évforduló alkalmából a kultúrintézet előadásokat is tart lengyel városokban, köztük Varsóban, Wroclawban és Krakkóban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés