bezár
 

art&design

2014. 06. 19.
Szent Iván-éji tűzugrás a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tűzugrás, koncert, táncbemutató is lesz a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván éjjelén, június 23-án, hétfőn; az eseményre párokat és egyedülállókat is várnak a szervezők.

prae.hu

Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy az esztendő legrövidebb éjszakáján látványos programmal várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a Szent Iván-éjhez kötődő egykori szláv szokással, a tűzrakás hagyományával és annak mágikus vonatkozásaival.
    
Kiemelte: a nyári napfordulón gyújtott tűzről a régi időkben azt tartották, hogy az megvéd a ködtől, a jégesőtől, az állatokat megóvja dögvésztől, valamint elősegíti a jó termést.
    
Azok pedig, akik a Szent Iván-éji máglya felett átugorják a lángokat, ha egyedül állók, szerelmet varázsolhatnak maguknak, amennyiben viszont már párjuk van, megerősíthetik kapcsolatukat, óvhatják egészségüket, sőt gyermekáldásban is reménykedhetnek az elkövetkezendő időszakban -  fogalmazott Kisgyörgy Tamás.
    
A Szent Iván-éji program a megvilágított Sóstói Múzeumfaluban egy történeti előadással kezdődik: a kiállítóházban Petrilla Attila tanár a valamikori betyárok életéről beszél az akkori beszédstílust utánozva.
    
Az este folyamán nyitják meg a 110 évvel ezelőtt született Szűcs Sándornak, Háromföld krónikásának életét felidéző vándorkiállítást, a tárlat a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban őrzött hagyatékra építve emlékezik a Bihari Sárrét, a Nagykunság és a Hortobágy kutatójára.
    
A máglyát 22 órakor lobbantják lángra, melynek fényénél a skanzen nagyszínpadán koncert lesz Péterfy Bori és a Love Band közreműködésével, majd a Nyírség Néptáncegyüttes tagjai a Szent Iván-éjszakához kötődő magyar és kelet-európai táncokat járnak el és népszokásokat elevenítenek fel. A program a tűzugrással zárul.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés