bezár
 

irodalom

2014. 06. 18.
Elhunyt Daniel Keyes, a Virágot Algernonnak írója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 86. évében, tüdőgyulladás következtében elhunyt Daniel Keyes, a Virágot Algernonnak című regény szerzője, akinek művéből Oscar-díjas film is készült - közölte a BBC News szerdán az író lányának bejelentésére hivatkozva.

prae.hu

Az író vasárnap halt meg dél-floridai otthonában egy tüdőgyulladás szövődményei miatt. Keyes felesége, Aurea Georgina Vazquez, akivel hatvanegy évig voltak házasok, tavaly hunyt el.
    
Egy sci-fi magazinban 1959-ben publikált novellából, amelyért 1960-ban elnyerte a Hugo-díjat, évekkel később írta meg a Virágot Algernonnak című regényt, amelyet 1966-ban adtak ki.

A történet egy szellemi fogyatékosról szól, akinek szellemi képességei egy operációnak köszönhetően átmenetileg rendkívülivé válnak. A könyv megjelenése évében megkapta a legjobb regény Nebula-díját. A történetből forgatott film főszereplője, Cliff Richardson alakítását pedig 1969-ben Oscar-díjjal ismerték el.
    
A New Yorkban született Keyes épp csak beiratkozott az egyetemre, majd 17 évesen bevonult a haditengerészethez. 1950-ben folytatta tanulmányait és pszichológia szakon végzett. Egy sci-fi magazin szerkesztője volt és Stan Lee-vel, a Superman-képregény alkotójával is dolgozott, majd az Entertaining Comics főállású írója lett. Közben állami iskolákban tanított, többek között kisegítő osztályban is.
    
Keyes önéletírása szerint a Virágot Algernonnak bekezdésnyi szinopszisból született, amelynek eredetileg Brainstorm volt a címe. A regényben Charlie, a mindenesként dolgozó férfi, aki egy nyolcéves gyermek értelmi színvonalával bír, aláveti magát egy műtétnek, amelynek révén hamarosan szuperintelligenssé válik. A kísérleti műtét hatása azonban nem tartós, így Charlie, akárcsak Algernon, az először sikeresen intelligenssé változtatott laboratóriumi egér, visszasüllyed eredeti állapotába.

A megindító történet a kitartásról, tudásvágyról, egy szellemileg visszamaradt ember gondolatairól, szeretetéhségéről világszerte hatalmas sikert aratott. 27 nyelvre fordították le és több mint ötmillió példányban kelt el. A szellemileg visszamaradottak kezelésével kapcsolatos témája miatt az Egyesült Államokban tananyagként használják.
    
A filmes és színpadi feldolgozások mellett musical is készült belőle és A Simpson család című tévésorozatban is ihletett egy epizódot. A Homr című részben a családfő, Homer Simpson felfedezi, hogy ostobaságáért az agyába ékelődött zsírkréta a felelős. Mikor eltávolítják, Homer okos lesz, de mivel ezáltal szakadék nyílik családja, barátai és közötte, inkább visszaoperáltatja a krétát. 2001-ben ez az adás Emmy-díjat kapott.
    
Az Ohiói Egyetemen a hatvanas évek második felétől angolt és kreatív írást tanító Keyes négy további regényt írt és számos nem fikciós könyve jelent meg, köztük a nyolcvanas években a The Minds of Billy Milligan egy 24 különböző személyiséggel rendelkező bűnözőről.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés