bezár
 

art&design

2014. 06. 18.
Tatára visszatérnek a törökök
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tatai Kuny Domokos Múzeumba a múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat a bég vezeti a kazamatákban.

prae.hu

Az érdeklődőknek török kori metszeteken mutatják be Tata ostromát, majd a sereg fegyverbemutatót tart. Az Arasinda együttes török népzenét játszik, majd tüzes nyilakat lőnek ki a vár fokáról.
    
Tatabányán a múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, valamint a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva rendeznek drámapedagógiai foglalkozásokat gyermekeknek. A XV./C vízaknán berendezett bányászati és ipari skanzenben kétszer indítanak tárlatvezetést.
    
Komáromban a Monostori Erődben FortÉj elnevezéssel rendeznek programsorozatot. Az érdeklődők láthatnak tűztánc bemutatót, a Duna partján kipróbálhatják az aranymosást, az erőd sétálószínházának előadásában megnézhetik a Svejket. A napot a Vox Femina Kórus dalaival kísért fényfestés zárja Dunai Bástya homlokzatán.
    
A komáromi Klapka György Múzeumban az ókori vulkánok pusztításáról tartanak előadást, bemutatják Pompei életét, freskótöredékekből lehet kirakóst játszani és régészeti módszerekkel próbálják megfejteni azt, volt-e földrengés Brigetioban.
    
Esztergomban és Párkányban a két város számos kulturális intézménye csatlakozott a múzeumok éjszakájához. A programok többsége egyetlen belépő megváltásával felkereshető, a jeggyel felszállhatunk a helyszínek között közlekedő városnéző busz éjszakai járataira.
    
A Vármúzeumban hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene- és társasjáték után a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket a középkori vár felfedezésére. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban hastáncosok és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészei idézik meg a Kelet hangulatát.
    
A Párkányi Városi Múzeumban "Míg a halál el nem választ... esküvő Te gyönyörű" címmel időszaki kiállítás nyílik. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika, kézműves bemutatók és vásár, kemencés lepény és italok várják a látogatókat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés