bezár
 

színház

2014. 06. 18.
A brit királyi balett vendégszerepel Moszkvában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előkelő vendége van a moszkvai Nagyszínháznak: keddtől öt estén át lép fel a londoni Covent Garden, a Királyi balett társulata az orosz fővárosban, a brit kulturális évad keretében.

Szkéné színház

Gyakorlatilag minden jegy elkelt az előadásokra, ami nem csoda, hiszen a Royal Ballet 2003 után, 11 év kihagyással érkezett újra Moszkvába, és mutatja be legjobbnak tartott produkcióit - számolt be a nagy érdeklődésről Jekatyerina Novikova a Bolsoj sajtófőnöke a főpróba előtt, amelyre az újságírókat is meghívták. A Nagyszínház az elmúlt 10 év alatt ugyanakkor négyszer is vendégeskedett a brit fővárosban.
    
A londoni társulat művészei kedden az egyfelvonásos balettekkel léptek fel a Bolsoj nagyszínpadán. Frederick Ashton alapító koreográfus klasszikus hagyományokra épülő Rapszódia című darabját, Wayne McGregor Tetraktisz című, Johann Sebastian Bach zenéjére koreografált modern balettjét, valamint Christopher Wheeldon DGV (Dance a grande vitesse), azaz Tánc nagy sebességgel című darabját adták elő. Ez lesz a szerdai program is, majd egy nap pihenés után még három előadást tartanak, amelyeken a Manon című, egész estét betöltő balettet, Kenneth MacMillan koreográfiáját adják elő.
    
Kevin O'Hare, a Royal Ballet igazgatója a tájékoztatón a műsorválasztást azzal indokolta, hogy repertoárjuk széles skáláját és táncosaik képességeinek sokszínűségét szeretnék megmutatni a moszkvai közönségnek. Az MTI kérdésére elmondta, arra törekednek, hogy létrehozzák századunk klasszikus balettjét. Új történeteket feldolgozó új darabokat akarnak a közönség és táncosok számára megteremteni. Példaként a nemrég Londonban nagy sikerrel bemutatott Téli rege című balettet említette, amely Christopher Wheeldon koreográfus munkája.  
    
Az e heti moszkvai előadásokon szereplő műveknek több orosz vonatkozása is van. A Rapszódia című egyfelvonásost 35 évvel ezelőtt Frederick Ashton Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző Rapszódia egy Paganini-témára című művére koreografálta. A mű Erzsébet néhai brit anyakirályné 80. születésnapjára készült. A főszerepet pedig nem más, mint Mihail Barisnyikov, a Szovjetunióból disszidált balettművész táncolta, akire a brit koreográfus a balettet építette.
    
A Tetraktiszt szinte az elsők között láthatta és láthatja szerdán is a Bolsoj közönsége, hiszen csak 4 hónapja tartották meg a balett világpremierjét. Wayne McGregor, a brit Királyi balett koreográfusa ma a világon a legkeresettebb szakembernek számít, a darabban a társulat vezető táncosai lépnek fel, közöttük az idei szezontól már a Covent Gardenben táncoló Natalja Oszipova, a Bolsoj volt prímabalerinája, aki 2011 novemberében előbb Szentpétervárra, a Mihajlovszkij Színházba távozott, majd onnan szerződött át Londonba. Kevin O'Hare, a Royal Ballet igazgatója elégedetten nyilatkozott az orosz balett ünnepelt sztárjáról, aki már több szerepben és nem csak klasszikus darabokban próbálhatta ki magát a Covent Gardenben.
    
A Kommerszant című orosz napilap internetes oldalán adta hírül, hogy a londoni balett-társulat két táncosa politikai okokból nem vesz részt a moszkvai turnén. A szexuális kisebbség jogait korlátozó, "a homoszexualitás kiskorúak körében való népszerűsítését" tiltó orosz törvény ellen tiltakoztak döntésükkel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés