bezár
 

zene

2014. 06. 16.
A Song From There – Szabó Dániel zongorista-zeneszerző amerikai lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Song From There címmel jelent meg 2014 februárjában Szabó Dániel első amerikai lemeze Los Angelesben, a trióban a kitűnő magyar zongoristával két világhírű zenész játszik: a legendás dobos, Peter Erskine, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb nyugatiparti nagybőgős, Edwin Livingston. A lemez máris óriási sikert aratott a tengerentúlon, a kritikusok felsőfokban írtak róla. Az album anyaga 2014. június 24-én hallható Magyarországon első ízben, a Művészetek Palotájában.

prae.hu

Szabó Dániel és Peter Erskine közös produceri munkája kivétel nélkül a magyar zongorista-zeneszerző szerzeményeit tartalmazza. Az eredeti zenei világú kompozíciókban megmutatkoznak a többszörös hatások: a jazz sokszínűsége, a klasszikus zenei mesterek, Bartók Béla és a kelet-európai folklór hatása. Mindez finoman összeszőve, egységes zenei nyelven jelenik meg a kompozíciókban. Ez a szintézis hosszabb folyamat eredménye, ugyanakkor pillanatfelvétel is. A Song From There - Dalok onnan...  Magyarországról? Vagy Los Angelesből? Csak nézőpont kérdése.
 
Szabó Dániel – zongora, zeneszerző, co-producer
Edwin Livingston – nagybőgő
Peter Erskine – dob, producer

 
A Song From There számai
 
1. Hun-Fro Blues 
2. Kids' Dance (dedicated to Aron and Julia)
3. Eastynato
4. A Song From There
5. Barbaro Con Brio (Hommage à Bela Bartok)
6. I Crooned It Before
7. Hun-Fro Blues-Alternate Take
 
A februári megjelenés óta a legjelentősebb amerikai jazz-fórumok és magazinok írtak a lemezről, méghozzá szuperlatívuszokban. Ezekből néhány idézet:
 
Bár a csodagyerekek gyakran  küzdenek a magamutogató virtuózkodás kényszerével, a magyar származású Szabó Dániel, aki 4 éves korában kezdte a zongorajátékot és a zeneszerzést, szerencsére elegáns és ízléses  zeneszerzővé és improvizatőrré nőtte ki magát felnőtt korára. Finom és könnyed billentése Brad Mehldaura vagy Bill Evansre emlékeztet. Szabó ötletes és ügyesen megmunkált ötvüzetet hozott létre az őt érő sokféle hatásból.” - Downbeat, 2014. majusi szam (a világ legrangosabb és legrégebbi szakmai jazz-magazinja)
 
Erre a rendkívül sikeres felvételre világszerte minden zongoristának fel kellene figyelnie. Különleges elegye műfajoknak, kultúráknak és az elképesztő líraiságnak. Daniel Szabo ritka jelenségnek számít: olyan művész, aki képes felülmúlni az improvizációs zene határait a klasszikus zene fegyelmezettségébe ültetett egyedi harmóniai látásmódnak és lírai megvilágításnak köszönhetően. Az általa létrehozott dinamikus hibrid – amit sokan figyelmetlenül a third stream kategóriába sorolnának – átíveli az önkényesen gyártott sablonok  határait, ezzel az utóbbi évek  egyik élvonalbeli előadóművészei közé emelve őt. Veleszületett képessége van arra, hogy a ZEN szellemiségéhez hasonlóan, minimalista megközelítéssel manipulálja a hangokat, miközben mindíg eléri a dallamossag legmagasabb régióit is.” - Criticaljazz
 
A magyar származású zongorista egyike a nehézfiúknak... Ez a jatékmód folyamatosan új irányba viszi a hallgatót, köszönhetően az átütő előadásmód, a csalafinta humor és a mindent átitató pozitív energiák adta kombinációnak.” Midwest Records
 
Szabó Dániel harmadik albuma a technikai fölény és az élvezetesség elegye. Darabjait gyönyörű dallamosság jellemzi, mindegyik kompozíció felér egy külső és belső utazás élményével. Két kiválóság kíséri Szabót ezen az albumon: Peter Erskine es Edwin Livingston – hármójuk zenei szintezise hihetetlenül harmonikus és gyönyörködtető! Az album az egyik kedvencünk ebben az évadban!” - The Jazz Page
 
Líraiság – ez az első kifejezés, ami eszünkbe jut, amikor ezt a lemezt hallgatjuk, de felreértés ne essék: ez a srác sok mindent bedob még ebbe a produkcióba, beleértve az izgalmas kalandozásokat, díszes fordulatokat, ritmikai eltolásokat, pasztellszíneket, vagy éppen az olyan meghökkentő forulatokat, amiktől az ember felkialt: Hoppá, ez tényleg elhangzott? És  tényleg...” - Az Acoustic Music „Fame review” rovatában
 
Szabó egyesíti a szabadságot a fegyelmezettséggel, s ezzel rendkívül izgalmas világot teremt. Kompozícióiban számos klasszikus zenei hatás érezhető, különös tekintettel honfitársára, a világszerte ismert és elismert Bartók Bélára. Ez a zene figyelmet érdemel!” - Blogcritics
 
Ez a trió képes arra, hogy könnyed és elegáns legyen, de arra is, hogy arcátlanul kockázatos utakon járjon, a zenei körülményektől függően. Ezen az albumon a zene egésze egy közös, belső forrásból táplálkozik, okosan átgondolt és mesterien előadott kompozíciókat eredményezve.” - All About Jazz
 
Dániel Szabó elképesztő pianisztikus tudását Erskine és Livingston nagyszerű munkájával egészíti ki. Nagy hatassal volt rám ez a trio... roppant módon élveztem, amikor meghallgattam ezt a CD-t, és már várom, hogy mivel fog újra meglepni a közeljövőben Szabó Dániel!” - Examiner
 
Akár feszesen zakatol a Hun-Fro Blues-ban, akár ellenpontoz a bonyolultabban komponált Barbaro Con Brio-ban, akár könnyedén suhan végig a Kids’ Dance ¾-edes lüktetésen, Erskine mindig elegendő teret hagy a zongorista Szabó Dánielnek, hogy az album sztárja lehessen.” Modern Drummer, májusi szám (a vilag legrangosabb szakmai, dobos magazinja!)

Szabó Dániel (Dobó László fotója)
 
Szabó Dániel Magyarországon nőtt fel, zenész szülők gyermekeként. Négyévesen kezdett zongorázni – mára a szabad improvizáció, a klasszikus zene és a jazz mind része a repertoárjának.

A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola növendékeként átfogó zenei es vizuális művészeti képzésben részesült, Apagyi Mária tanítványaként. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén Binder Károly növendéke volt, az ott BA diploma után az Egyesült Államokban folytatta tanulmanyait, Fulbright-ösztöndíjjal. A bostoni New England Conservatory-n szerezte meg a Master of Music fokozatot, ott olyan, világhírű mesterekkel került napi munkakapcsolatba, mint Danilo Perez, Bob Brookmeyer vagy Jerry Bergonzi.

Amikor két éve doktori képzésre visszatért az Egyesült Államokba, ismét rendkívüli környezetbe került: Alan Pasqua, Vince Mendoza, Peter Erskine és Bruce Broughton tanítványa lehetett a USC-n (University of Southern California), ahol jelenleg filmzeneszerzéssel és klasszikus zeneszerzéssel is foglalkozik. Mindeközben aktívan tanít is a nagy presztizső intézményben.

Előző két albumát Kurt Rosenwinkellel és Chris Potterrel, a mai jazz két fenomenális művészével együttműködve készítette, amelyek a Warner Jazz és a BMC Records kiadónál jelentek meg. Mindkét albumról szuperlativuszokban írtak a nemzetközi jazzélet kritikusai.

Szabó Dániel rendszeresen játszik nagy fesztiválokon, jelentős klubokban mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Kvintettjével játszott New York egyik legnépszerűbb „underground” klubjában, a Jazz Gallery-ben is, Chris Potter vendégszereplésével. Természetes nyitottsága lehetőség arra, hogy őt is rendszeresen hívják inspiráló zenésztársnak, így volt például Kurt Rosenwinkel Európában turnézó zenekarának is a tagja, vagy Rosario Giuliani, Flavio Boltro és John Ellis partnere.

Olyan, jelentős nemzetközi versenyek első helyezettje, mint a Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongora Verseny („Grand Prize of the City of Paris”, 2006) vagy a Jas Hennessy Solo Piano Competition (Montreux, 2000).

A tanulás mellett tanít is, valamint aktív zeneszerző-hangszerelő. Szimfonikus zenekarra és kamaraegyüttesre, big bandre, jazz kombóra és zongorára ír műveket. Miközben aktívan működteti saját trióját, élvezettel kapcsolódik más formációkhoz is, amelyekkel hagyományos vagy radikálisan modern jazzt játszik. Ehhez elég csak annyit megemlíteni, hogy a magyarországi zenei képzés hagyományai és Szabó Dániel vonzalma Bartókhoz adja egyszerre (zenei) gondolkodása egyediségét és egyetemességét. Nem csoda, hogy szívesen hívják őt elsőre távolinak látszó zenei világok létrehozásához is.

További információk, honlapok
 
www.szabodaniel.com
http://www.edwinlivingston.com
http://www.petererskine.com

 
Részletek a dalokból
 
https://itunes.apple.com/album/a-song-from-there/id767718888
 
http://www.youtube.com/watch?v=HaaztzCnGjA 

(ezen felvételek még a lemez megjelenése előtt készültek)

(Dobó László fotója - a szerk.)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés