bezár
 

irodalom

2014. 06. 15.
Könyvhét - Edzésterv: Kötet Báger Gusztáv közéleti verseiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közéleti és családtörténeti költeményeket tartalmaz Báger Gusztáv legújabb, Edzésterv című verseskötete, amelyet a Széphalom Könyvműhely jelentetett meg az Ünnepi Könyvhétre.

prae.hu

A mai társadalom egyik legsúlyosabb problémája az, hogy a magánérdek és a közélet között, az egoista és a közösségért dolgozó polgárok között egyre mélyülő a szakadék - mondta el az MTI-nek vasárnap a közgazdászként is ismert szerző.

Báger Gusztáv hozzátette: új verseskötete célja ezért az, hogy olyan cselekvő jelenlétet ösztönözzön, amely elősegíti a két embertípus közeledését egymáshoz. "Ez az Edzésterv a lélektorna kötete, hiszen megújulásra van szükség" - fogalmazott.

A szerző kiemelte Agora című, összegző költeményét, amelyben sajátján keresztül sok 20. századi magyar család történetét idézi meg.

"Az Agora a találkozás helye; itt egy családi közösségi térről van szó, a családom ugyanis borzasztóan megszenvedte a két világháborút: nagyapám és apám is katonaáldozat lett. A fiam már családi keretben nőhetett fel, ezért ezt a verset neki írtam, aki építészként első sikerét a szegedi Agora kulturális központtal érte el" - árulta el.

Az Agora mellett négy ciklusba tagozódnak a kötet versei. A Segédvonalak költeményei a gondolati felvázolás szerepét töltik be, az Őszi kert a szerző által értékelt írókhoz - például Géher Istvánhoz, Tandori Dezsőhöz, Petrihez, Adyhoz - fordul, azt firtatja, milyen üzenetük van a ma számára.

A Sorsvonat című ciklus az ország mai szociális rögvalóságát próbálja bemutatni, a jelen helyzet leírását adja, majd a szintézis, egy lelki megújulás versei jönnek az Edzésterv című egységben. A kötet ennek az Esthajnal című versével, az újjászületés szimbólumával zárul - mondta el Báger Gusztáv.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés