bezár
 

irodalom

2014. 06. 15.
Könyvhét - Ültünk a mólón: Bornai Tibor kötete a Balatonról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ültünk a mólón címmel szubjektív útikönyvet írt a Balatonról az elsősorban zenészként ismert, de az elmúlt években íróként és festőként is alkotó Bornai Tibor. A kötet az Ab Ovo Kiadónál jelent meg a könyvhétre.

prae.hu

"Egyfajta pillanatfelvételt akartam készíteni a Balatonról, egy fényképet a jövő számára, hogy legyen min csodálkozni. Tavaly májusban és júniusban összesen egy hónapot töltöttem filmrendező feleségemmel, Bornai Eszterrel azzal, hogy körbeutaztuk a Balatont: ő fényképeket készített, én jegyzeteket, abból állt össze az Ültünk a mólón" - mondta Bornai Tibor az MTI-nek.

A 268 oldalas könyv Akarattyától Keneséig negyven fontosabb helyét mutatja be a tónak és környékének. A szerző a nevezetességek mellett a mai életre is figyel, helyi emberekkel és szakértőkkel beszélget, a Balatonhoz kapcsolódó sztorikat ír le.

"Előre tudtam, ki az a négy-öt ember, akit feltétlenül szeretnék felkeresni, velük előre megbeszéltem egy-egy randevút, a többit a sorsra bíztam. Látszólag véletlenszerűen alakult sok dolog, én azonban azt gondolom, véletlenek nincsenek, inkább az élet csodálatos. Úgy mentünk a Balaton körül, hogy kicsit nagyobbra volt nyitva a szemem és fülem, mint általában" - idézte fel.

A cím a szerző zenekara, a KFT egyik legnagyobb slágeréből, a Balatoni nyárból egy idézet. Mint megjegyezte, a Balaton számára a szabadságot jelenti, amiből többféle is van. "Van olyan szabadság, amit az ember évente egyszer kivesz és elutazik valahová, így mentünk el annak idején apukámmal a balatoni vállalati üdülőbe. Aztán kamaszként a barátaimmal egy másik fajta, kalandízű szabadságot éltem meg a Balatonnál, 150 forinttal a zsebemben".

A tavalyi háromhetes utazás során több mint ötezer képet készített Bornai Eszter, közülük 35 került a könyvbe, fekete-fehér kivitelben. "Keressük a lehetőségét annak, hogy a neten a képállomány legérdekesebb darabjait, mintegy 1500 felvételt meg lehessen tekinteni".

A szerző az 1981-től a mai napig létező KFT zenekar billentyűseként, énekeseként, dalszerzőjeként lett ismert, szólemezeket is készít (a legutóbbi idén áprilisban jött ki), és 2003 óta ez már az ötödik könyve, emellett egy ideje fest. Megjelentek esszéi, regénye Lőj az ördögre címmel, megírta a KFT szubjektív történetét (Korlátolt felelősséggel), 2012-ben pedig édesapja és saját egymáshoz kapcsolódó írásaiból dokumentumregényt tett közzé (Az Ecseri úti oroszlán).
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés