bezár
 

irodalom

2014. 06. 14.
Könyvhét - Százezer eperfa: Egressy Zoltán regénye szimbólumokkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százezer eperfa címmel új regénnyel jelentkezett a 85. Ünnepi Könyvhétre Egressy Zoltán. A sok műfajban alkotó, az utóbbi években elsősorban drámákat és novellákat író szerző második regényének egyik alapeleme a szimbólumok használata.

prae.hu

"Teljes szélcsend áll be a Kárpát-medencében, az epicentrum Magyarországon van. Az alaphelyzet szimbolikus, abban viszont hasonlít korábbi írásaimhoz, hogy hősei hétköznapi emberek, nem lánglelkű váteszek. Apokaliptikus katasztrófahelyzet alakul ki, amelyben ők a habitusuknak megfelelően különböző módon viselkednek" - mondta Egressy Zoltán az MTI-nek.

A 47 éves író kitért arra, hogy a Százezer eperfa hat főszereplő - van köztük orvos, ápoló, irodalomtanár és festőművész - története, bonyolult kapcsolatrendszerrel.

Mint mondta, a borítón is olvasható "nemzeti szélcsend" kifejezéssel érzékeltetni akarta, hogy a mai Magyarország körül erősen fogy a levegő, elég "furcsán néznek minket". Hozzátette: ebben mindenki annyi allegóriát lát, amennyit akar. "Nem egyszerű politikai pamfletet írtam, szándékaim szerint sokrétűbb a végeredmény. Az alaphelyzet hiperrealista, amit egy kis abszurditás elemel".

"A könyvbeli helyzet egyébként nem következhet be, meteorológusok szerint teljes szélcsend nem létezik. Ha mégis így esne, a folyók, még a Tisza is hetek alatt kiszáradna, mert szél nélkül nem lenne csapadék-utánpótlás. Előbb-utóbb az élővilág is megszűnne. A regény utópia a jelenből, nagyon erősen és hangsúlyosan a mai Magyarországról szól" - jegyezte meg Egressy Zoltán.

A Százezer eperfának van egy transzcendens vonulata is. A szerző ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a szelet a Bibliában több helyen a Szentlélekkel azonosítják. Rejtélyes, megfoghatatlan jelenség: a szélvihar pusztító és éltető egyszerre. "Egy szélcsend világvége-hangulatot hozna magával, az égi büntetés lehetősége is felvetődne".

Az író az MTI-nek elmondta, hogy először szereplői karakterét szokta megtervezni. "Általában nem tudom előre, pontosan milyen fordulatai lesznek a történeteimnek, miként változnak a hősök kapcsolatai, ez írás közben szokott kialakulni, a történet jó esetben elkezdi írni magát".

A József Attila- és Szép Ernő-díjas Egressy Zoltán köteteit az elmúlt években a Kalligram adta ki, a Százezer eperfát viszont már az Európa Könyvkiadó, amely a Facebookon rövid, filmes trailerekkel népszerűsítette a regényt. Első könyve egy verseskötet volt, azóta írt drámákat (a Portugál és a Sóska, sültkrumpli tette országosan ismertté), novellákat; első regénye 2011-ben a Szaggatott vonal volt.

"Már éppen elkönyveltem magam drámaírónak, amikor a prózával új világ nyílt meg előttem. Szabadabb lettem, nagyobb a választási lehetőség. Az anyag mindig szépen megkeresi a formát magának, így történt ezúttal is, ez a történet regény akart lenni. Fél év alatt írtam meg, nem tudom, ez sok vagy kevés: elég hamar megvolt a hangja, a hangulata, a nyelve, hömpölygött bennem a zenéje, kellemes munka volt" - mondta végül Egressy Zoltán.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés