bezár
 

film

2008. 12. 03.
A Mikulás hozza az Európai Filmdíjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A dán királyi család tagjainak jelenlétében nyújtják át az Európai Filmakadémia idei díjait december 6-án Koppenhágában.

prae.hu

 21. Európai Filmdíj ceremóniájának házigazdája Mikael Bertelsen dán tévésztár lesz. A gálaestet 45 ország tévécsatornája sugározza élőben vagy szerkesztett formában - jelentette be hétfőn a Filmakadémia sajtóirodája.

Bár az európai filmművészet Oscarjaiként emlegetett díjak csak szombaton találnak gazdára, az már nyilvánosságra került, hogy életművéért Judi Dench brit színésznő és munkásságukért a dogma alapítók, köztük Lars von Trier és Thomas Vinterberg is megkapják a Filmakadémia elismerését.

A ceremóniára 1400 meghívott vendéget várnak a szervezők. Az este forgatókönyvét a brit Nick Rodrick írta dán kollégáival, Jens Kronéval és Oliver Zahléval.
 
A díjátadók között Wim Wenders, a Filmakadémia alapító elnökén és közismert európai színészeken (Marianne Faithfull, Julia Jentsch, Mads Mikkelsen) kívül az európai film olyan támogatói is feltűnnek, mint Gottfried Langenstein, az ARTE elnöke, és Viviane Reding, az EU információs és médiabiztosa.

Tavaly a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés