bezár
 

irodalom

2014. 06. 09.
Az Andrássy egyetem rektoraként is közvetít Masát András
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rektorként is a közvetítői szerep fontosságát hangsúlyozza Masát András, a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem vezetője, aki a napokban vette át a Német Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztjét. A hivatalos indoklás szerint a június 16-án Magyarországra látogató Joachim Gauck államfő a kitüntetéssel az egyetem rektorának a német-magyar tudományos és oktatáspolitikai együttműködés terén szerzett érdemeit ismerte el.

prae.hu

"Óriási megtiszteltetés számomra a kitüntetés" - hangsúlyozta az MTI-nek Masát András, aki mintegy másfél évtizede közvetít a magyar-német kapcsolatokban. Pályafutását germanistaként kezdte, majd - egy rövid "skandinavisztikai kitérő után" - már Berlinben folytatta a Collegium Hungaricum (CHB) élén. 1999 októberétől nyolc éven át vezette a berlini magyar kulturális intézetet, amely még az ő vezényletével költözött át mai, a német főváros szívében található új, impozáns épületébe. "Úgy érzem, méltón képviseltük Magyarországot az ottani kulturális és tudományos életben, a berlini kulturális kavalkádban megbízható partnerek voltunk" - emlékezett vissza a CHB igazgatójaként eltöltött évekre, úgy értékelve, hogy a mostani kitüntetés "egy része" még a berlini éveknek szól.
    
A nosztalgiázásra azonban akkor nem sok ideje maradt. Hazatérése után két hónappal, 2008 februárjában ugyanis egy sikeres pályázat után már elfoglalhatta a német nyelvterületen kívüli első német nyelvű egyetem, a német és osztrák, bajor és baden- württembergi támogatással létrehozott az Andrássy Gyula egyetem rektori székét. A rektori címet azóta két alkalommal újból elnyerte, megbízatását legutóbb április közepén újabb három évre hosszabbították meg.
    
A hangsúly számára továbbra is a közvetítői szerepen van. Legfeljebb a terület változott, az Andrássy egyetem ugyanis nem elsősorban a kultúrában, hanem a tudományos közéletben, a felsőoktatásban tölt be közvetítő szerepet. "A magyar-német, a magyar-osztrák, sőt ezen túlmenően a magyar-bajor, a magyar- baden-württembergi képzési, felsőoktatási modelleket próbáljuk úgy egybekovácsolni, hogy abból mindenki számára hasznosítható és hatékony képzési forma kerüljön ki" - mondta el a rektor az MTI-nek. Utalt arra, hogy az Andrássy egyetemen az összehasonlító szempontnak van elsődleges jelentősége, különös tekintettel a közép-európai irányultságra.
    
Az elméleti oktatás mellett Masát András kiemelte a gyakorlat jelentőségét is. Szinte valamennyi hallgató kötelező gyakorlaton vesz részt Brüsszelben, hogy megismerje az EU különböző intézményeit. Fitt für Europa - hangzik a német nyelvű, az egyetem összes plakátján látható jelszó. A cél az, hogy az összes hallgató valóban "fitté" váljon Európa számára.
    
Ez a fajta hídfunkció Magyarország és az EU között most ugyanakkor tartalmában némileg módosul. Az egyetem a jövőben igyekszik segíteni a tudományos kapcsolatokat a tagjelölt országokkal, sőt olyan államokkal is, amelyek az esetleges tagságtól még nagyon távol állnak. "Nagyon örülünk a Szerbiából vagy Montenegróból érkező diákoknak, de a Fehér-Oroszországból vagy Tádzsikisztánból érkezőknek is. Ez jelzi, hogy az egyetem kisugárzása a tagjelölt országokon túlmutat" - értékelte a mintegy 200 diákkal rendelkező, csak mester- és doktori képzéssel foglalkozó egyetem vezetője.
    
A harmadik rektori ciklust megkezdve Masát András kiemelte: hosszabb távon még inkább a tudományos területekre szeretne összpontosítani. "A kutatást kívánjuk úgy dinamizálni, hogy a Duna stratégia minél erőteljesebb képviseletet kapjon" - tette hozzá.
    
Ezek azonban hosszabb távú tervek. A rövid távú "álom" az, hogy 2007 júliusa után idén ismét az egyetemen köszönthessék Angela Merkel kancellárt. Diplomáciai források szerint nem kizárt ugyanis, hogy a berlini fal leomlása, valamint az ezzel kapcsolatos magyar szerepvállalás 25. évfordulója alkalmából a német kancellár nyáron vagy ősszel Magyarországra látogat.
    
Egy ízben, 2007-ben Angela Merkel már előadást tartott az Andrássy egyetemen. "Nagyon fontos üzenet lenne számunkra, ha ez megismétlődhetne" - hangsúlyozta Masát András.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés